BALK – Een visser is zaterdag met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis nadat hij over boord sloeg toen een beschonken automobilist vergat de bocht te maken. Hierdoor kwam zijn voertuig op een praam terecht.

De bestuurder reed op de Jachthavendyk en vergat bij een bocht naar links te sturen. Krachtig remmen hielp niet meer. De visser die op de praam zat te vissen sloeg over boord. De praam en een zeilboot, waarop een man bezig was met het zeil, dreven af. Een omstander zag dit gebeuren en alarmeerde direct de hulpdiensten.

De brandweer kwam met meerdere ploegen, waaronder een zogenoemd oppervlaktereddingsteam, ter plaatse. Een zwemmer van de brandweer is na aankomst te water gegaan en richting de praam gezwommen waar de beschonken bestuurder duidelijk liet weten dat hij aanwezig was. Achter de praam werd de visser aangetroffen, die niet meer aanspreekbaar was. Dit slachtoffer is richting de wal getrokken en overgedragen aan het ambulancepersoneel.

In de zeilboot werd door een oppervlakteredder nog een slachtoffer aangetroffen die met zijn arm bekneld zat. Tijdens het ongeval was de schipper bezig met het zeil van de zeilboot, maar door de klap kwam zijn arm hieronder bekneld te zitten. Met behulp van een betonschaar kon de man worden bevrijd en kon het slachtoffer richting de kant worden gebracht.

De praam waarop de man zijn auto heeft geparkeerd, is als laatste naar de kant getrokken. De bestuurder van de auto, die tevens te diep in het glaasje had gekeken, kon niet zelfstandig uitstappen omdat hij klaagde over letsel aan zijn enkel. Met hulp van meerdere brandweermensen kon de man alsnog op de vaste wal worden afgezet waarna de politie bij de man een blaastest afnam.

Acht brandweerkorpsen uit het gehele land namen zaterdag deel aan de landelijke finale van de klasse ‘oppervlakteredding’. Het is voor het eerst dat deze discipline wordt getoetst door het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité. Doordat er acht ploegen waren, werd het scenario ook op acht verschillende wijzen uitgevoerd. Het ene korps bracht de boot naar de kant en de andere ploeg nam het slachtoffer mee op de redplank. Tevens waren er korpsen welke het slachtoffer uit de zeilboot vergaten.

Uiteindelijk bleek het brandweerkorps uit Oude Tonge (Rotterdam-Rijnmond) de wedstrijden als best te hebben uitgevoerd. Zij werden daarmee de eerste landskampioen in de klasse ‘oppervlakteredding’. De brandweer uit Wolvega werd tweede en het korps uit Vinkeveen (Utrecht) derde.

Volledige uitslag

1. Oude Tonge – Rotterdam-Rijnmond
2. Wolvega – Fryslân
3. Vinkeveen – Utrecht
4. Opheusden – Gelderland-Zuid
5. Abcoude – Utrecht
6. Heeg – Fryslân
7. Barendrecht [slachtoffer niet gered] Rotterdam-Rijnmond
8. Brielle [slachtoffer niet gered] Rotterdam-Rijnmond

112Fryslan