Vijf van de zeven duikteams opgeheven

FRYSLÂN – Vandaag is definitief besloten dat van de zeven parate brandweerduikteams er vijf verdwijnen.

De duikteams van Harlingen, Heerenveen, Jubbega, Damwoude en Zwaagwesteinde worden opgeheven. De provincie wordt voortaan alleen nog bediend door Leeuwarden en Sneek.

Uit een [url=http://content1a.omroep.nl/92c6840435ab1403dafd6f5968d23741/4e8308cc/nos/docs/280911_visie_Fryslan.pdf]Fries beleidsstuk (.pdf)[/url] blijkt dat de totale kosten op 234.174 euro per jaar worden geraamd. De rekensom leert dat zeven teams minimaal 800.000 euro zouden kosten, een besparing van ruim 550.000 euro.

Veiligheid

De bezuiniging heeft ook gevolgen voor de veiligheid. In het visiedocument voor Friesland wordt erkend dat met twee duikteams slechts 61 procent van Friesland gedekt is met een opkomsttijd van dertig minuten. Bij drie teams is dat overigens ook nog maar 74 procent. Friese duikers zijn dan ook bang dat van levens redden geen sprake meer zal zijn met zo’n lange aanrijtijd. Ze zullen vaker lichamen bergen.

Brandweerduikers in het hele land zijn teleurgesteld over de gang van zaken. Ze voelen zich miskend: ze zijn goed opgeleid, trainen elke veertien dagen en staan altijd klaar om mensen te redden. Ook zijn ze verontwaardigd over de redenering dat het onderhouden van de deskundigheid te veel zou vergen van de brandweerduikers en dat het te stressvol zou zijn.

Onaanvaardbaar

De Vereniging voor brandweervrijwilligers snapt niets van het beleid. Voorzitter Cees van Beek: “Ik verwacht eigenlijk dat er over een paar jaar helemaal geen duikteams meer over zijn. Als je dan te water raakt en je gaat kopje onder, word je niet meer gered. Dat vind ik onaanvaardbaar.”

Van Beek hoopt dat de minister zich bewust is van deze gevolgen en dat hij ingrijpt. “De duikteams zijn een paar jaar geleden uit de wet op de veiligheidsregio’s gehouden, dus is het nu geen wettelijk taak meer. Dat moet snel veranderen. De minister moet ingrijpen en de wet aanpassen.”

Tekst: [url=http://www.nos.nl/]Nos[/url]

Per wanneer de duikteams exact opgeheven worden is niet bekend, sommigen mogelijk al per direct. De duikers van Harlingen blijven in ieder geval tot 1 november paraat zodat overige brandweermedewerkers opgeleid kunnen worden voor oppervlakteredding.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan