LEEUWARDEN – Woensdag 28 januari hebben 2148 deelnemers aan Burgernet met de politie gezocht naar vier verdachten van de diefstal van kentekenplaten van auto’s in de Esdoornstraat en een inbraak in een auto in de Boeierstraat.

Door een prima samenwerking tussen burgers en politie konden de vier daders woensdagmiddag in de stad na een succesvolle Burgernetactie door surveillerende agenten worden aangehouden.

Woensdagmiddag omstreeks 13.00 uur zag een getuige vier mannen kentekenplaten stelen van auto’s in de Esdoornstraat. De getuige belde daarop direct met 1-1-2 om de politie te waarschuwen. De getuige gaf een uitstekend signalement door van de vier mannen en de auto waarin ze reden.

Niet veel later belde een andere getuige via 1-1-2 met de politie. De getuige had namelijk gezien dat vier mannen in de Appelstraat kentekenplaten aan het verwisselen waren. Hij vertrouwde het niet en waarschuwde daarom de politie. Op basis van de informatie van de twee getuigen besloot de Meldkamer Fryslân om een Burgernetactie te starten.

Tijdens de Burgernetactie werden 465 deelnemers telefonisch gevraagd om samen met de politie uit te kijken naar de vluchtende dieven. Eén van de deelnemers aan de Burgernetactie zag de vier bewuste mannen in de Boeierstraat en belde direct met Burgernet. De deelnemer zag vervolgens dat één van de vier een ruit van een auto insloegen, waarna er iets uit de auto werd weggenomen. De vier dieven stapten vervolgens weer in de auto en reden weg.

De Meldkamer Fryslân besloot om het zoekgebied uit te breiden en startte daarom een nieuwe Burgernetactie op. Maar liefst 2148 deelnemers werden telefonisch gevraagd om samen met de politie uit te kijken naar de vluchtende dieven. Eén van de deelnemers zag de bewuste auto rijden op de Tijnjedijk en belde met Burgernet om de rijrichting door te geven. Uiteindelijk zagen twee buurtagenten de auto rijden op de Camminghaburg. De bestuurder kreeg op de Sickingastate een stopteken, waarna de vier inzittende werden aangehouden.

Het bleek te gaan om vier Poolse mannen van 16, 18, 21 en 26 jaar. In de auto vonden de agenten twee laptops, een navigatiesysteem en een autoradio. Deze goederen en de auto werden in beslag genomen. De vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Burgernet
Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. De deelnemers bellen alleen met Burgernet wanneer ze bruikbare informatie hebben.

Deelnemen aan Burgernet
Wilt u net als deze 2148 mensen van vandaag ook een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw wijk of dorp, neem dan deel aan Burgernet. Dit kan op dit moment alleen nog in de gemeenten Leeuwarden en Dantumadeel. De overige Friese gemeenten sluiten eind 2009 aan bij Burgernet. Klik hier voor het aanmeldingsformulier of surf naar www.burgernet.nl.

112Fryslan

})