SNEEK – Vrijdagavond zijn vier personen gewond geraakt bij een felle uitslaande brand in een portiekflat aan de Rijperahemstraat.

De melding van een woningbrand kwam rond kwart voor zeven binnen. Vrijwel direct werd er opgeschaald naar middelbrand, omdat er sprake was van een uitslaande brand en mogelijke slachtoffers.

Al voordat de hulpdiensten ter plaatse waren hebben omstanders met ladders mensen uit hun woning gehaald. Vanwege de omvang van de brand en ontruiming van meerdere appartementen, schaalde de brandweer op naar GRIP-1. In verband met de rookontwikkeling werd een NL-alert verstuurd. De boodschap luidde: sluit ramen en deuren en schakel mechanische ventilatie uit.

Meerdere ambulances zijn ter plaatse gekomen en vier personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Enkele dieren zijn ook gered. Een traumahelikopter is ter plaatse gekomen, maar hoefde niet in actie te komen. De woning op de derde etage brandde volledig uit. De bewoner van de betreffende woning kon op tijd uit de woning komen, het is niet bekend of hij gewond is geraakt.

Foto’s BTBFotografie en JDG fotografie

UPDATE 23:30
In een naastgelegen woning is een hennepkwekerij aangetroffen en een mogelijk explosief. Explosieven opruimings dienst (EOD) is onderweg. Woningen die vanwege de brand waren ontruimd, blijven om deze reden ontruimd. De politie heeft een verdachte aangehouden. Later meer informatie.

Redactie