LEEUWARDEN – In een woensdag verschenen video is goed te zien wat er exact gebeurd is bij de aanrijding tussen een trein en vrachtwagen.  Prorail gaat aangifte doen tegen de chauffeur.

Op de video vanaf Friesland Campina is duidelijk te zien dat de vrachtwagen op de overweg achtergelaten werd. Volgens de politie was de chauffeur opzoek naar de plaats waar hij moest lossen. Op de video is rechts in beeld de chauffeur te zien die wegloopt van zijn vrachtwagen, als hij vervolgens de bellen van de spoorwegovergang hoort, rent hij snel terug en klimt in zijn cabine. Hij krijgt de combinatie echter niet meer op tijd van het spoor af.

De buitenlandse chauffeur werd door de politie aangehouden en verhoord. Afhankelijk van het vervolgonderzoek zal in overleg met de officier van justitie worden bepaald waarvoor de chauffeur vervolgd gaat worden. Hoewel hij verdachte is, is hij wel weer op vrije voeten gesteld. Spoorbeheerder Prorail heeft naar aanleiding van de video en de door de politie gemelde feiten, besloten om aangifte te doen tegen de chauffeur.

Prorail meldt verder dat uit onderzoek en de onderstaande beelden blijkt dat de veiligheidssystemen op de overweg goed functioneerden. Verder is Prorail van mening dat deze particuliere overweg niet veiliger kan. Prorail sprak al eerder met de eigenaar om de overweg zo min mogelijk te gebruiken, zeker omdat er alternatieve toegangen tot het terrein zijn. Maar wat Prorail betreft is de veiligste overweg, een opgeheven overweg en dat geldt ook hier.

Redactie