ZWAAGWESTEINDE – Moord op Marianne Vaatstra mogelijk opgelost.

Vanmorgen op vijf uur werd door Peter R. de Vries op Twitter het nieuws bekend gemaakt. Om zeven uur werd ook door de familie Vaatstra, in het Radio 1 Journaal bevestigd dat er een 100% overeenkomst is met het DNA van de vermoedelijke dader. Volgens Vaatstra heeft de vermoedelijke dader zelf zijn DNA afgestaan. De verdachte is een 45 jarige man uit Oudwoude die op 2,5 kilometer van de vindplaats van de moord woont. Politie en justitie willen eerst geen commentaar geven op het nieuws.

In verband met de recente aanhouding van een verdachte in de moordzaak van Marianne Vaatstra zal het Openbaar Ministerie Leeuwarden en politie Fryslân vandaag een persbijeenkomst organiseren. Tijdens deze persbijeenkomst geven hoofdofficier van justitie, mevrouw A.H. Bronsvoort en korpschef van politie Fryslân, mevrouw N.E. Kramers een toelichting op deze aanhouding.

Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 na het vieren van koninginnedag op zestienjarige leeftijd verkracht en vermoord. Ze was onderweg van Kollum naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde Haar ontzielde lichaam werd vlakbij Veenkloostet in een weiland gevonden. Het Openbaar Ministerie heeft tijdens het onderzoek tenminste 12 mensen aangehouden als verdachte. Van meer dan 900 mensen is DNA-materiaal verzameld in een zogenaamd ‘grootschalig DNA-onderzoek’. Ondanks deze inspanningen is de dader niet gevonden.

Heel bijzonder was dat op 29 september 2012 voor de eerste keer in de geschiedenis een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek werd gestart. In een straal van 5 km van de plaats delict werden onder ruim 8000 mannen het DNA afgenomen.

Volg de laatste berichten over de resultaten in de zaak Vaatstra op ons twitteraccount: [url=http://www.twitter.com/112Fryslan]@112Fryslân[/url].

112Fryslan