FRYSLÂN – In het kader van de campagne “Hoe koel blijf jij?” bedoeld om mensen bewust te maken van de risico’s in het dagelijks leven, deze keer aandacht voor het onderwerp verkeersongeval.

Jaarlijks vallen er nog steeds te veel slachtoffers door verkeersongevallen. Ook in onze provincie. Samen met de Friese gemeenten wil de provincie in 2025 het gemiddelde aantal dodelijke verkeersslachtoffers per jaar daarom terugbrengen van 25 naar 14. En het aantal ziekenhuisslachtoffers van 300 naar 154.

Hoe kan ik me voorbereiden?
Op de weg moet je je natuurlijk aan de verkeersregels en de aangegeven snelheden houden. Daarnaast kun je je voorbereiden door de actuele verkeerssituatie en de weersverwachting vooraf te bekijken en onderweg te beluisteren. Je vindt deze informatie op [url=http://www.anwb.nl/]www.anwb.nl[/url] en op NOS teletekst, vanaf pagina 700. Omrop Fryslân (92.2 FM) geeft specifieke verkeersinformatie voor onze provincie.

[bullets]
Zorg ervoor dat je altijd een deken, warme jas, water en een EHBO-trommel in de auto hebt liggen.
Monteer een veiligheidshamer in je auto waar je als bestuurder makkelijk bij kunt.
[/bullets]

Wat moet ik doen bij een ongeval?
Ben je betrokken bij een verkeersongeval? Enkele tips:
[bullets]
Verlaat zo snel mogelijk je auto en zoek een veilige plek. Bijvoorbeeld achter de vangrail.
Bel 112 voor hulp.
Hou de vluchtstrook vrij voor politie, ambulance en brandweer.
Ga niet onnodig langzaam rijden of stilstaan bij een ongeval. Zo veroorzaak je files of zelfs nieuwe ongelukken.
Raak je met je auto te water? Doe de verlichting aan, maak je gordels los, open het zijraam of sla deze in met de veiligheidshamer en verlaat de auto.
[/bullets]

Meer informatie
Wil je meer weten over wat je kunt doen tijdens noodsituaties? Kijk dan op [url=http://www.nederlandveilig.nl/]www.nederlandveilig.nl[/url]. Hier zie je meteen ook welke risico’s in jouw buurt voorkomen. Voor meer onderwerpen en de “koelcheck” kijk op [url=http://www.hoekoelblijfjij.nl/]hoekoelblijfjij.nl[/url]

Ons vorige artikel uit de serie Hoe Koel Blijf Jij: [url=https://www.112fryslan.nl/?module=news&action=show&newsid=9407/]Brand: Hoe koel blijf jij?[/url]

112Fryslan