LEEUWARDEN – Dankzij een alarmsysteem met beveiligingscamera’s zijn in de nacht van zaterdag op zondag in Leeuwarden twee woninginbrekers op heterdaad aangehouden.

De bewoner was niet thuis toen hij via zijn mobiele telefoon een waarschuwing kreeg dat de camera’s in zijn woning iets verdachts hadden waargenomen. Doordat de man direct 112 belde, betrapten agenten het duo tijdens hun daad.

Pushbericht na inbraak
De inwoner van Leeuwarden was elders in het land toen hij een zogenaamd pushbericht (een bericht op het scherm waar je niet omheen kunt) op zijn mobiele telefoon kreeg. De gedupeerde keek daarna ‘live’ via de beveiligingscamera’s, die hij kon bekijken met zijn smartphone in zijn eigen woning. Hij zag twee onbekende mannen in zijn huis lopen en waarschuwde direct de politie.

De meldkamer stuurde enkele politie-eenheden naar de woning in het noorden van Leeuwarden. Bij aankomst van de politie wilden de twee verdachten net vertrekken. Bij het zien van de agenten probeerden beide mannen te vluchten, maar dat mislukte. In de rugtas van één van hen zaten diverse sieraden, een laptop en inbrekersgereedschappen. De spullen zijn in beslag genomen. Het duo, twee mannen van 32 en 33 jaar uit Leeuwarden, zijn ingesloten.

Jan Droogsma