LEEUWARDEN – Terwijl de politie dinsdag het sporenonderzoek voortzet is inmiddels bekend geworden dat de verdachte een nepvuurwapen droeg.

Het begon allemaal op maandagavond rond half negen toen de politie een melding ontving van een man met een vuurwapen in de Anytime snackbar op De Centrale. De politie kwam met meerdere eenheden ter plaatse en trok de zware kogelwerende vesten aan. De verdachte ontsnapte via de achterkant met de politie op zijn hielen.

Agenten zagen dat de man een op een vuurwapen lijkend voorwerp bij zich droeg en sommeerden de verdacht om het wapen te laten vallen. Dit deed de man echter niet, daarom voelden de agenten zich genoodzaakt om te schieten. Dit begon aan de achterkant van de Centrale met waarschuwingsschoten, maar ging later over op gericht schieten, terwijl de verdachte bleef rennen. De man vluchtte de wijk in en via tuinen aan de Archipelweg kwam hij weer bij de rotonde met het Vliet. Ook hier waren agenten die gericht op hem schoten.

De man kwam uiteindelijk in een woning aan de Borneostraat uit waar hij later kon worden aangehouden door de dienst speciale interventies (DSI). De 40-jarige man kon worden aangehouden, maar werd met spoed per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd omdat hij gewond was geraakt. De verdachte is door de politie in zijn heup geschoten.

Omdat er door de politie geschoten is, is door de rijksrecherche een onderzoek gestart. Dit is op maandagavond al gestart en ging tot diep in de nacht nog door. Dinsdagochtend is het onderzoek voortgezet met onder andere een droneteam. Mogelijk gaat het onderzoek in de omgeving van de Centrale nog de hele dag door.

Foto’s Anton Kappers – Kappers Media

})