Verdachte aangehouden na 1e burgernet actie

LEEUWARDEN – Dinsdag ochtend, hebben 276 deelnemers aan Burgernet met de politie gezocht naar een verdachte van een inbraak in een woning aan de Helmersstraat in Leeuwarden.

De inbreker werd niet op heterdaad aangehouden. Door het goede signalement werd de verdachte wel herkend door een lokaal goed bekende politieman. Door een prima samenwerking tussen burgers en politie kon de dader, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, vanmiddag in de stad door surveillerende agenten worden aangehouden.

Dinsdagochtend omstreeks 11.00 uur zag een getuige een man over een tuinhek van een woning aan de Helmersstraat klimmen. De Leeuwarder liep vervolgens naar de achterzijde van de woning en tikte daar een ruitje in. Mogelijk werd de inbreker gestoord want plotseling ging hij er vandoor. Dit was voor de getuige het moment om direct via 1-1-2 de politie te waarschuwen. De getuige gaf een uitstekend signalement door van de man en zijn vluchtrichting. Door het goede signalement en de vluchtrichting kon de eerste Burgernetactie in Fryslân worden opgestart. In de straal van twee kilometer rondom de Helmersstraat werden 276 deelnemers telefonisch gevraagd om samen met de politie uit te kijken naar de vluchtende inbreker. Een aantal deelnemers belde met Burgernet om informatie door te geven. Dit leidde niet direct tot de aanhouding van de 31-jarige. Door het goede signalement kon de inbreker diezelfde dag alsnog worden aangehouden.

Burgernet
Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. De deelnemers bellen alleen met Burgernet wanneer ze bruikbare informatie hebben.

Deelnemen aan Burgernet
Wilt u net als deze 267 mensen van vandaag ook een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw wijk of dorp, neem dan deel aan Burgernet. Dit kan op dit moment alleen nog in de gemeenten Leeuwarden en Dantumadeel. De overige Friese gemeenten sluiten eind 2009 aan bij Burgernet. Klik hier voor het [url=https://www.burgernet.nl/BurgerVeiligheidPortaal/BurgernetActies.aspx]aanmeldingsformulier[/url].

1-1-2 heterdaad
Ziet u een misdrijf op heterdaad gebeuren, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2 en de politie komt: 1-1-2 daar pak je daders mee!
Meer weten? Kijk op [url=http://www.112heterdaad.nl/]www.112heterdaad.nl[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan