FRYSLÂN -Met de kerst in zicht, zullen steeds meer openbare ruimten opgesierd worden met kerstbomen.

Kan dit wel en hoe groot mag zo’n boom eigenlijk zijn? Er zijn richtlijnen vastgesteld voor het plaatsen van bomen in openbare ruimten. Een uitgebreide toelichting van deze richtlijnen is te vinden in de brochure “Echte kerstbomen in openbare
Ruimten”, een uitgave van het NIFV.

Brandveiligheid
De richtlijnen gaan over onbehandelde natuurlijke kerstbomen, kunstkerstbomen zijn qua brandveiligheid meestal veel beter. De belangrijkste factor voor de brandbaarheid van natuurlijke kerstbomen is het vochtgehalte van de bomen. Zorg daarom dat de boom (met of zonder kluit) altijd voldoende water heeft. Wanneer er groene naalden uitvallen betekent dit dat de boom onvoldoende vocht heeft.

Plaats van de kerstbooom.
De boom kan ondanks goede verzorging vlam vatten. Zorg daarom dat het gevaar voor aanwezigen bij een eventuele brand klein is. Plaats de kerstboom op voldoende afstand van de (nood)uitgang (minimaal 1,5 x de boomlengte bij meerdere uitgangen en minimaal twee keer de boomlengte bij één uitgang), plaats geen kerstbomen in vluchtroutes en niet meer dan één boom per ruimte. Zorg voor voldoende ruimte tussen de boom en het blusapparaat. Plaats geen bomen dichtbij gordijnen of makkelijk brandbare inrichtingsgoederen. Houd voldoende afstand van de radiatoren en verwijder de kerstboom onmiddellijk uit de ruimte indien deze veel naalden verliest of bruin wordt.

Versiering
In een kerstboom hoort natuurlijk kerstversiering. Deze versiering is echter meestal brandbaar of kan brand veroorzaken. Gebruik daarom nooit echte kaarsjes en plaats geen kaarsen binnen een afstand van twee meter van de boom. Gebruik geen kerstverlichting met beschadigde draden of kapotte lampjes. Schakel de verlichting ‘s nachts altijd uit. En gebruik bij voorkeur aluminium of glazen versiering, beperk de brandbare versiering tot maximaal 100 gram per meter boomlengte.

Grootte
Ook de grootte van de boom en de ruimte waar deze in staat is van invloed op de brandveiligheid. Wanneer de boom vlam vat komt er rook en warmte vrij. Om het vluchten niet onmogelijk te maken, moeten de vluchtcondities goed zijn. Plaatst daarom geen te grote boom in een te kleine ruimte. Informatie over de afmetingen vindt u in de brochure.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u de brochure “Echte kerstbomen in openbare ruimten” dowloaden via http://www.brandweerleeuwarden.nl/live/attachment.db?319480

Tekst: [url=http://www.brandweerleeuwarden.nl]Brandweer Leeuwarden[/url]

112Fryslan