FRYSLÂN – De eerste storm van 2023 die maandag over de provincie raasde heeft op veel plekken voor schade gezorgd. Ook raakte de bestuurder van een scooter gewond toen hij geraakt werd door een vallende tak.

Op diverse plekken moest de brandweer in actie komen voor omgevallen bomen en loshangende takken of dakdelen. Met name de brandweer in Leeuwarden had het druk, zij moesten zes keer in actie komen voor schademeldingen. Verder waren er meldingen in Dokkum, Hindeloopen, Nijland, Boelenslaan, Surhuisterveen, Buitenpost, Drachten, Gorredijk, Bolsward, Oudeschoot, Sneek, Gauw, Sint Annaparochie en Damwâld. Op de meeste locaties ging het om loszittende dakdelen.

De Pier Prinslaan in Dokkum werd rond twaalf uur afgezet vanwege loshangende gevelplaten bij een kantoorpand aan de Zuiderschans. De brandweer kwam ter plaatse, maar kon de situatie niet verhelpen. Er zijn verkeersregelaars ingezet om het verkeer op een veilige manier te laten passeren.

Een woning aan de Boelenswei in Boelenslaan moest het ontgelden toen een deel van een boom op de woning viel. De brandweer is ter plaatse gekomen om de woning veilig te stellen en het gevaarte van het huis te verwijderen. De woning raakte zwaar beschadigd. Stichting Salvage is opgeroepen om de bewoners te helpen met de schade.

Op de Zomerweg in Hurdegaryp raakte de bestuurder van een scooter ernstig gewond toen hij werd geraakt door een vallende tak. De man is zwaargewond overgebracht naar het UMCG. Klik hier voor het item van dit incident.

In Gorredijk raakte de omlijsting los van het prijsbord van de Esso. De brandweer heeft vanwege het gevaar, de omlijsting vastgezet met een spanband.

Aan de Hooizolder in Drachten liet het oranje afdekzeil los van de uitgebrande woning. Zie https://www.112drachten.nl/hoofdnieuws/afdekzeil-dreigt-los-te-waaien-aan-de-hooizolder-in-drachten/

Foto’s met dank aan Jan Piet Adema, Edwin Brandsma, Henk Stoelwinder Brandweer Sneek, en Brandweer Surhuisterveen

 

 

 

Redactie