LEEUWARDEN – Bij een grote brand aan Uniabuurt zijn donderdagochtend twee panden beschadigd geraakt. De brandweer rukte met groot materieel uit om de brand te bestrijden.

De brandweer ontving omstreeks kwart over negen de eerste melding van de brand en schaalde vervolgens snel op naar grote brand. Ter plaatse was er sprake van flinke rookontwikkeling tussen de panden aan de Uniabuurt en het Zwitserswaltje. Vanwege de dichte bebouwing in de oude binnenstad en de lastige locatie van het vuur, werd er opgeschaald naar zeer grote brand. Korpsen uit Stiens, Burgum, Harlingen assisteerden bij de brandbestrijding. Ook werd er grip-1 afgekondigd voor een goede coördinatie.

De brandweer moest meerdere deuren forceren om de de brandhaard te bereiken. Meerdere panden moesten worden ontruimd door de hulpdiensten. Volgens de brandweer woedde de brand in twee panden met een restaurant en meerdere woonruimtes. De woonruimtes zijn voorlopig niet bewoonbaar. De brandweer is waarschijnlijk nog enige tijd bezig met het nablussen van kleine brandhaarden, maar de brand kan zich niet meer uitbreiden. Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend.

In totaal zijn er vijf tankautospuiten, twee hoogwerkers en een grootwatertransport ingezet. Ook stonden meerdere ambulances en personeel van de traumahelikopter paraat voor eventuele gewonden. De helikopter landde op het Oldehoofsterkerkhof.

 

112 Fryslân