KOUDUM – Vrijdagochtend heeft er een grote brand gewoed in een veestal aan de Butenskar.

De brand brak rond 4:45 uit. Binnen een kwartier werd er opgeschaald naar grote brand, waarna ook de korpsen van Bakhuizen en Workum ter plaatse kwamen. Door de vorst was het erg moeilijk om aan voldoende bluswater te komen. Daarom werd het grootwatertransport van Harlingen en Joure opgeroepen.

In de veestal stonden ongeveer 200 paarden en koeien. De brandweer heeft gelijk ingezet op het redden van deze dieren, aangezien al vrij snel duidelijk werd dat de loods niet meer te redden was. De koeien en paarden werden natgespoten en er werd geprobeerd de dieren naar buiten te krijgen. Een groot deel hiervan is tijdig gered, een aantal dieren heeft de brand echter niet overleefd.

Rond half 9 waren er nog steeds levende dieren in de loods aanwezig, die mondjesmaat werden gered, terwijl de loods al geheel verloren was. De hulpverleners verdienen dan ook een groot compliment want ondanks het tekort aan bluswater zijn er veel dieren gered. De brand is waarschijnlijk voorin de veestal ontstaan. Over de oorzaak is nog niks bekend.

[zideo]zideo=6c345353&playzideo=6b346d536f463174[/zideo]


112Fryslan