TERSCHELLING – Op twee Waddeneilanden zijn zaterdag en zondag vaten met olie aangespoeld. De brandweer moest meerdere malen op pad om de vaten te bergen.

Rond kwart over één in de middag werd de brandweer van Midsland opgeroepen om naar het strand te gaan nabij de Badweg in Oosterend. Het zou om drie vaten gaan, twee daarvan werden al snel aangetroffen. Vanwege hoog water werd besloten om de twee intacte vaten uit zee te halen. De melders konden de brandweer vertellen waar het derde vat zich bevond. Onderweg naar de locatie werd nog ander vat gesignaleerd, dit en het laatste vat zijn door de brandweer uit zee gehaald.

Een van de vier vaten met olie was aan het lekken, deze werd in een overmaats vat geplaatst. Alle vaten zijn van het strand verwijderd. Ook op Ameland werd een aangespoeld vat met olie geborgen door de brandweer. Waar de vaten vandaan komen is nog niet bekend.

Laat op de avond werd de brandweer van Terschelling opnieuw gealarmeerd voor aangespoelde vaten. Ditmaal ging het om twee lekkende vaten, ook deze zijn vakkundig geborgen door de brandweer. Zaterdag stond de teller op totaal zes vaten die aangetroffen waren op beide eilanden.

Op zondag moest brandweer Midsland opnieuw naar het strand voor aangespoelde vaten. Opnieuw werden er twee lekkende vaten geborgen. Hiermee komt de teller op acht vaten die in het weekend zijn aangespoeld. Van enkele vaten is bekend dat er olie inzit, mogelijk zit er in andere vaten iets anders. De brandweer roept dan ook op om uit de buurt te blijven indien iemand vaten aantreft en contact op te nemen met politie of gemeente.

Laura Conijn