FRYSLÂN – Vanaf juli 2022 is het verplicht om op elke verdieping van je woning een rookmelder te hebben. Naast je eigen veiligheid is er nog een belangrijke reden om dit te doen: het kan gevolgen hebben voor je brandverzekering!

Voor nieuwbouwwoningen is de verplichting van een rookmelder op elke verdieping er al sinds 2003, maar vanaf juli 2022 is het ook voor bestaande woningen verplicht. Dus eigenlijk alle gebouwen die bestemd zijn om in te wonen, moet er op elke verdieping een rookmelder hangen en uiteraard ook werken. Maar wie gaat er handhaven op deze verplichting? Waarom is de rookmelder zo belangrijk om op elke verdieping te hebben?

Waarom een rookmelder?
Vooral in de nacht is de rookmelder een levensredder, de meeste slachtoffers bij brand vallen namelijk ’s nachts. In je slaap wordt je niet wakker van een brandlucht, je reukvermogen is namelijk niet actief tijdens je slaap. Dus als je tv bijvoorbeeld in brand vliegt in de nacht, dan word je pas wakker als het te laat is. De rook staat dan al in je slaapkamer en kan er voor zorgen dat je binnen enkele minuten bewusteloos raakt. Een rookmelder detecteert de rook al voordat het in je slaapkamer is en slaat alarm. Je reuk werkt niet, maar je gehoor werkt wel tijdens je slaap!

Handhaving van de rookmelder plicht
In de praktijk is het voor de gemeente of andere overheidsinstantie moeilijk om te controleren of iedereen de rookmelders op elke woonetage heeft hangen. Bovendien; kopen en ophangen is één, maar wie ziet of jij de rookmelders ook goed onderhouden hebt en of er werkende batterijen in zaten op het moment van brand? Daarom: hang ze niet op voor de minister of voor een verzekeraar, maar op de eerste plaats voor je eigen veiligheid en voor de mensen wiens leven je lief is.

Rookmelder plicht en je brandverzekering
Schade door brand valt onder iedere woonhuisverzekering, de inhoud van je huis onder de inboedelverzekering en het huis zelf onder de opstalverzekering. Indien je een huurwoning hebt is de opstalverzekering voor de verhuurder, de inboedelverzekering regel je zelf. Vanaf juli kan het zijn dat je verzekeraar bij brand een expert laat onderzoeken of je wel op elke verdieping een werkende rookmelder had. Mocht je dat niet hebben gehad, dan zal de expert gaan onderzoeken of de brandschade minder was geweest als je wel een rookmelder had op de verdieping. De verzekering kan dan besluiten om slechts gedeeltelijk uit te keren of helemaal niet. Het niet hebben van een rookmelder op elke verdieping kan je dus een hoop geld kosten!

Rookmelders redden levens!
Iedereen zou tegenwoordig minimaal één rookmelder al opgehangen moeten hebben, ben jij één van de weinigen die hem nog niet heeft? Schaf er dan vandaag nog één aan in de bouwmarkt want: Rookmelders redden levens!
Een rookmelder op elke verdieping, wacht niet tot juli maar regel het zo snel mogelijk. Doe het niet alleen vanwege je verzekering of de overheid, maar doe het voor de veiligheid van jezelf en je gezin! Want rookmelders kunnen het leven van jezelf, je gezin of medebewoners redden!

Wil je meer weten over de soorten rookmelders en waar je ze het beste kan ophangen? Kijk dan op de volgende link van de brandweer: Rookmelders.nl. Er zijn namelijk vele types, bijvoorbeeld geschakelde rookmelders of smart rookmelders die je bijvoorbeeld bellen of een lamp kunnen inschakelen(zeer handig voor vaste slapers of doven).

Redactie