NES - De vakantiewoning Roxboro aan de Bosrand in Nes (A) is vanmorgen in vlammen opgegaan. Omstreeks zeven uur werd het met riet gedekte huis getroffen door de bliksem. Het gevolg was een felle, uitslaande brand, aldus brandweerofficier Jan Yde van der Kooi.

In de woning verbleven vier volwassenen en drie kleine kinderen uit het Duitse Affenburg. Zij konden ongedeerd, maar hevig geschrokken het pand verlaten. Ze zijn ondergebracht in hotel Paal 13.

Het kostte de spuitgasten van Nes en Hollum anderhalf uur om de brand onder controle te krijgen. Om half negen werd het sein brandmeester gegeven.

De brandweer was vanmorgen om negen uur nog steeds bezig met nablussen. Het riet smeulde nog na. De bovenverdieping is compleet verwoest. Het huis moet als verloren worden beschouwd, meldt Van der Kooi.

Het vrijstaande huis, met rieten dak, is eigendom van de familie Punte in het Brabantse Vught. Het betreft een grote vakantiewoning met vier slaapkamers en twee badkamers. De eigenaar is direct afgereisd naar Ameland.

In het huisje aan de overkant van de weg sloeg de hele meterkast in brokstukken uiteen. Ook hier kwamen de vakantiegangers met de schrik vrij. Een zwangere vrouw zou de elektriciteit door haar lichaam hebben voelen gaan.

De bliksem is ook ingeslagen in het dak van snackbar De Bakkerij in Buren. De schoorsteen staat nu los. In het tegenovergelegen hotel Klok heeft de bliksem de brandmeldinstallatie ontregeld. Om half vier brak het noodweer op Ameland los.

Bron: LC

112Fryslan

})