EASTERMAR – Een brand in een schuur sloeg woensdagochtend over en verwoestte een vakantieboerderij aan de Joerelaan.

De brandweerposten uit Drogeham en Surhuisterveen werden rond half zes opgeroepen voor een woningbrand. In een schuur naast de woning was brand uitgebroken. Al snel sloeg de felle brand over naar de woning die in gebruik was als groepsaccommodatie Onder De Linden. Alle vakantiegangers stonden op tijd veilig buiten.

Zowel de schuur als de woning waren voorzien van een rieten kap. Voor assistentie werden de autoladder van Drachten en het groot watertransport uit Burgum opgeroepen. Al snel werd duidelijk dat de boerderij niet meer te redden was, de brandweer heeft daarom het pand gecontroleerd uit laten branden.

Circa dertig bewoners van nabij aanwezige chalets, moesten naar buiten en werden tijdelijk elders opgevangen. Ook veertien jongeren uit de vakantieboerderij zijn opgevangen in hotel Meerzicht. De bewoners van de chalets konden later terugkeren, nadat de chalets waren geventileerd.

Om zeven uur werd het sein brandmeester gegeven. De brandweer van Drogeham zijn samen met de autoladder van Drachten nog enige tijd gebleven voor nabluswerkzaamheden. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand, volgens Waldnet zou de oorzaak mogelijk een vuurkorf zijn geweest.

Foto’s: Brandweer Surhuisterveen en 112drachten.nl

Video: Vakantieboerderij verwoest door brand in Eastermar