LEEUWARDEN – De brandweer van Ureterp is zaterdag tweede geworden bij de landelijke finale van de brandweerwedstrijden. De post uit het Utrechtse Linschoten won de wedstrijd.

De wedstrijd werd gehouden op het rangeerterrein aan de Snekertrekweg. Hier werd een ongeval tussen een trein en een luchtballon nagebootst.

Scenario brandweerwedstrijd
Het voorval: Op het rangeerterrein van station Leeuwarden wordt vanuit de richting van het Stephensonviaduct een trein van Arriva voor onderhoud richting het spoordok gereden. In de trein zijn op dat moment een machinist en twee schoonmakers aanwezig. Op hetzelfde moment vaart er een luchtballon over het spoordok, welke extreem veel hoogte verliest. In het mandje zit de piloot.

Door de piloot van de luchtballon wordt een noodgreep uitgevoerd door middel van het afwerpen van twee gasflessen om zo weer hoogte te winnen. Eén gasfles belandt op het spoor waar de trein op rijdt. De andere gasfles belandt op het dak van de trein. Beide flessen zijn niet lek. De luchtballon blijft echter hoogte verliezen. Terwijl de machinist van de trein een noodstop probeert uit te voeren, komt de ballon voor de trein terecht waardoor een botsing ontstaat.

De ballon komt terecht bovenop de trein en de mand met de inzittende komt voor het treinstel te liggen. Hierdoor komt de trein uiteindelijk tot stilstand. De piloot is buiten westen en kan dus de brander niet uitzetten. In de trein zijn de twee schoonmakers door de noodstop uit evenwicht geraakt. Eén schoonmaker breekt zijn schouder. De andere schoonmaker raakt door de klap gespietst op zijn bezem en is ernstig gewond.

Uitslag

  1. Linschoten
  2. Ureterp
  3. Marken

 

Foto’s: Stefan Postema en René Wiegmink

Redactie