De brandweerkorpsen in Friesland beleefden een drukke dag vandaag.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Elk brandweerkorps in de provincie heeft inmiddels al een uitruk voor stormschade gehad. Het ging hierbij voornamelijk om omgewaaide bomen.

Op de Waldwei waaide vanmiddag de aanhanger van een vrachtauto om en belandde samen met de trekkende vrachtwagen deels op het talud van de Fonejachtbrug.

De Vierhuisterweg is geheel gestremd wegens een grote tak die van een boom viel. Ook in het Vossepark is schade aangericht; een boom sneuvelde, een boom uit 1911 verloor zijn top. Op het Zwenkgras sneuvelde een hoge boom langs het kanaal.

De Slauerhoffweg EN de Groningerstraatweg in Leeuwarden zijn gedeeltelijk afgesloten wegens resp. een rij bomen die om dreigen te vallen en het dak van een tankstation dat het dreigt te begeven. Wegens vallende bouwmaterialen is de Drachtsterweg t.h.v. de Miro afgezet.

Voor Sint Jacobiparochie werd een ambulance gealarmeerd wegens een auto die op een omgewaaide boom was gereden. De brandweer van Sint Annaparochie heeft de boom in stukken gezaagd. De gewonde automobilist is afgevoerd naar het MCL.

Op de foto’s is achtereenvolgens te zien : Gekantelde vrachtwagen Fonejachtbrug / Waldwei, omgevallen/beschadigde bomen Vossepark Leeuwarden, instortingsgevaar bij Q8 tankstation Groningerstraatweg(1), auto rijd tegen omgevallen boom op Kadal Sint Jacobiparochie, omgevallen boom Nije poarte Stiens, Voorstreek afgesloten wegens vallende brokstukken van matrassenhuis, boom dreigt om te vallen bij buitenschool J.H. Knoopstraat, instortingsgevaar Q8 tankstation Groningerstraatweg (2) Annie Westlandstraat deels afgesloten wegens vallende brokstukken van flat, Stormschade bij wijkgebouw Heechterp in de Egelantierstraat, boom dreigt om te vallen bij Dekemastate Jelsum, boom door hek gevallen Jan van Scorelstraat.

De Leeuwarder brandweer is verder nog uitgerukt voor stormschade op de Noorderweg/Voorstreek. Hier dreigden stukken hout en ander bouwmatriaal van het dak af te waaien. De politie zetten een deel van de Voorstreek af. Bij de Buitenschool aan de JH Knoopstraat dreigde een boom om te vallen, de brandweer heeft samen met de gemeente 1 of meerdere bomen gekapt.

Via C2000 kregen zij ’s middags een melding van stormschade op de Groningerstraatweg. Hier dreigde de overkapping/dak van een benzinestation weg te waaien. Op de Annie Westlandstraat werd een parkeerterrein voor een flat afgesloten nadat er brokstukken van de flat afgewaaid waren. Een aantal auto’s raakte beschadigd.

Om 18:10 kon de vrijwillige brandweer aan de slag op de Egelantierstraat. Hier dreigden platen van het dak van het politiebureau/wijkcentrum af te waaien. Hierbij riepen zij de assistentie in van de hoogwerker.

In de buurt van het NS station Cammingaburen is de brandweer nog bij een carport geweest die dreigde weg te waaien. In de Johan Winklerwei is de hoogwerker ter plaatse geweest wegens daklood wat los was gewaaid.

Foto’s E. Brandsma / E. Tjallings

112Fryslan