RAARD – In de nieuwjaarsnacht heeft er aan de Tange een ernstig ongeval plaats gevonden tussen een personenauto en een groep mensen uit het dorp.

Zeventien dorpsbewoners zaten naar een vreugdevuurtje te kijken toen allen in volle snelheid werden aangereden door een bestuurster van een personenauto. Een 42-jarige automobiliste had de groep mensen niet opgemerkt en is vermoedelijk verblind geweest door het vuur. In de auto zaten ook drie kinderen.

De politie heeft bevestigd dat er geen sprake van alcohol of opzet was. Brandweerkorpsen uit Dokkum en Ferwerd zijn met verschillende ambulances uit Fryslân, Groningen en Drenthe ter plaatse gekomen. Ook is het Sigmateam (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) en het ambuteam ter plaatse gekomen. In totaal zijn zeventien mensen gewond geraakt, waarvan vier zeer ernstig. Vijftien personen werden naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

De hulpverleners zijn uren bezig geweest om alle gewonden te stabiliseren voordat ze naar verschillende ziekenhuizen werden vervoerd. In totaal werden vijftien slachtoffers per ambulance overgebracht naar Groningse en Friese ziekenhuizen. Een aantal van hen had ernstig letsel opgelopen. Twee slachtoffers konden ter plaatse door het personeel van één van de vele ambulances worden behandeld.

Veel dorpsbewoners waren getuige van het ongeval. Ze werden opgevangen in het dorpshuis en kregen daar slachtofferhulp aangeboden.

Aanhouding automobiliste
Direct na het ongeval werd de 42-jarige automobilste uit Dokkum aangehouden. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau. Na een ademanalyse bleek ze niet onder invloed van alcohol te verkeren. De vrouw is inmiddels weer vrij, maar blijft verdachte in de zaak.

Onderzoek naar oorzaak
Medewerkers van Bureau Verkeersongevalsanalyse van de politie stelden ter plaatse een uitgebreid onderzoek in. De auto van de 42-jarige inwoonster van Dokkum wordt op een later tijdstip nog onderzocht. Daarnaast spraken agenten met diverse getuigen en andere betrokken. Dit met het doel om een goed beeld te krijgen van de oorzaak van dit ernstige ongeval.

Update 20:40
Zojuist is door de politie bekend gemaakt dat één van de zeventien gewonden is overleden in het ziekenhuis. Er liggen nog circa 12 mensen in het ziekenhuis, het enigste kind wat gewond was geraakt is inmiddels weer thuis.

Film: Stefan Postema
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gSJzv8m8pAE[/youtube]

Film: 112fotografienof.nl
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lwG3XQC1Fws&feature=youtu.be[/youtube]

112Fryslan

})