WESTERGEEST – Aan de Weardebuorsterwei zijn donderdag door een felle uitslaande brand twee schuren achter een woning compleet verloren gegaan. De brand brak aan het het begin van de middag in één van de twee schuren uit.

Omstreeks één uur werd de brand ontdekt en sloegen de bewoners van de woning alarm. De brandweer van Kollum werd als eerste gealarmeerd en kort daarna werd er opgeschaald naar ‘middel-brand’, waarna het korps van Buitenpost ook werd opgeroepen.

Bij aankomst van het eerste voertuig stond één van de beide schuren al compleet in de brand. De korpsleden zette direct de blussing in om de brand te bestrijden. In de tussentijd werd de naastgelegen schuur al nat gehouden om overslag te voorkomen. Omdat de brand zo hevig was, sloeg het vuur al gauw over naar de naastgelegen schuur.

De brandweer strijde met man en macht om het vuur onder controle te krijgen. De brandweerlieden van Kollum werden geassisteerd door de collega’s uit Buitenpost en Anjum. Ook werden de hoogwerker van Dokkum en het groot watertransport uit Burgum opgeroepen.

De rook van de brand was in de wijde omtrek goed waarneembaar. Bij de brand was asbest vrijkomen en de hulpdiensten adviseerden daarom om uit de rook te blijven. De Weardebuorsterwei was ten tijde van de brand door de politie afgesloten.

Ondanks dat overslag naar een tweede schuur niet kon worden voorkomen, is de woning wel gespaard gebleven. De beide schuren zijn door de felle brand compleet verwoest en kunnen als verloren worden beschouwd.

Ate Atema