Uitslaande brand verwoest sporthal De Westermar

BURGUM – De sporthal Westermar aan de Burgemeester Bothenius Lohmanlaan is woensdagavond compleet door brand verloren gegaan. Omstreeks half twaalf werd er alarm geslagen toen de brand door een beveiliger werd ontdekt.

De brandweer van Burgum werd daarop samen met de hoogwerker uit Leeuwarden gealarmeerd. Bij aankomst van de eerste tankautospuit werd duidelijk dat het om een uitslaande brand ging, die begonnen was bij de kantine. Het korps schaalde direct op naar ‘middel-brand’ en later ook naar ‘grote-brand’. Naast de brandweer van Burgum kwam ook het korps uit Gytsjerk assistentie verlenen.

Door de hevige vuurzee en de lastige bereikbaarheid van het gebouw, was de brand van de kantine al in korte tijd overslagen naar de gehele sporthal. Vanwege veiligheidsoverwegingen heeft de brandweer de eerste bluspoging al moeten staken en heeft men besloten om niet te dicht bij het pand te gaan staan. De brandweer heeft het pand vervolgens controleert uit laten branden.

Omdat er tijdens de brand veel rook vrijkwam werd er een NL-Alert uitgestuurd om mensen te waarschuwen om de ramen en deuren gesloten te houden, en om ventilatie uit te schakelen. Ook werden er meetploegen ingezet om de eventuele vrijkomen gevaarlijke stoffen te meten. De brandweerlieden zijn tot in de late uren bezig geweest om de brand geheel te doven.

Nablussen:

De brandweer van Burgum werd donderdagmorgen omstreeks twintig over negen wederom opgeroepen vanwege de brand. Ditmaal werden de vrijwilligers verzocht om te gaan nablussen. Er waren nog verschillende vuurhaarden in de afgebrande sporthal en er kwam veel rook bij vrij. Hierbij kwam ook wederom de hoogwerker uit Leeuwarden en nog een tankautospuit van De Westereen assisteren bij de na-bluswerkzaamheden. Op het sportpark is geen ondergrondse brandkraan aanwezig, daarom moest er een eindje verderop vanaf de Burgemeester Bothenius Lohmanlaan water worden aangevoerd.

De Forensische Opsporing brandonderzoek van de politie heeft alles in kaart gebracht na aanleiding van de brand.