Voorpagina > Uitslaande brand monumentaal pand met molenromp
2. Gemeente Leeuwarden E.O.

Uitslaande brand monumentaal pand met molenromp

Uitslaande brand monumentaal pand met molenromp

LEEUWARDEN – Een forse uitslaande brand heeft een monumentaal pand met molenromp verwoest aan de Dokkumertrekweg.

Rond 21:30 uur werd de eerste melding gedaan met als locatie de Camstraburen. Al snel werd duidelijk dat het ging om een pand naast de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden aan de Dokkumertrekweg. Er werd al na een tijdje opgeschaald naar “middelbrand” om extra blusploegen ter plaatse te krijgen. Ook de zogenoemde ‘vrije ploegen’, brandweermedewerkers buiten dienst, werden opgeroepen voor herbezetting en assistentie.

Twee tankautospuiten en een hoogwerker zijn lange tijd bezig geweest met de brand die bij aankomst de hele straat al vol rook zette. Ondanks de snelle inzet was de brand niet te houden, er waren dan ook regelmatig flinke vlammen zichtbaar. De assisterende voertuigen die aanreden via de Rengerslaan konden eerst niet langs de beweegbare palen komen die het NHL terrein afsloten. Uiteindelijk werd de paal gesloopt en kon de brandweer er alsnog langs. Een omstander(Ben Theuns) filmde het en stuurde het filmpje in:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4udb5IccL00[/youtube]

Bij de brand is voor zover nu bekend is geen asbest vrijgekomen. Het pand bestaat uit een molenromp, oude woning en een loods waarvan het woongedeelte grotendeels verloren is gegaan, de molenromp en loods heeft de brandweer mogelijk kunnen behouden. De brandweer is op moment van schrijven nog steeds bezig met blussen, dit kan nog wel enkele uren gaan duren. Rond 23:15 is er door de brandweer het sein “brand meester” gegeven.

Video: R. Kiestra
[zideo]playzideo=6c6f71536d316c70=[/zideo]
Als er meer informatie bekend wordt zullen wij dit aan u melden, hou daarom onze website in de gaten.

Over de fotograaf

112Fryslan