LEEUWARDEN – In de vroege ochtend van zaterdag 28 april 1990 werd de Friese hoofdstad opgeschrikt door een grote brand in het historisch centrum van de stad. Een vestiging van textielketen Wibra en het naastgelegen Kooistra’s Kledinghuis ging in vlammen op. De winkel van Brilmij brandde gedeeltelijk uit.

Vlak nadat de brand uitbrak waren, naast beroeps journalisten, enkele vrijwilligers van de toenmalige Lokale Omroepvereniging Aquarius aanwezig en werd er live verslag gedaan. Dat het in 1990 nog een redelijk primitieve tijd was, staat te lezen in het verslag van toenmalig nieuwsredacteur Martin van der Veer op zijn website Groeten uit Leeuwarden. Van der Veer: “Inmiddels hebben enkele collega’s een rechtstreekse telefoonlijn bij platenzaak Van den Akker geregeld, we kunnen live op de zender. Het is 1990, de mobiele telefoon bestaat nog niet.” De lokale zender was met vijf mensen ter plaatse en de radioprogrammering werd aangepast.

Het was een heel andere tijd. Een club als vereniging 112 Fryslân was er nog niet en naast de vrijwilligers van de lokale omroep was het voor de traditionele media als daar waren de Leeuwarder Courant, het toen nog geheel zelfstandige Christelijk Nationaal Dagblad Friesch Dagblad en Omrop Fryslân ook groot nieuws. Ook werd het landelijke NOS Journaal gehaald met beelden van tevens Aquarius medewerker en ZZP’er Koos Wielenga.

De brandweer gaf rond 14.50 uur het sein ‘brand meester’.

In het jaar 1991 werd er op de plaats van de voormalige Wibra nieuwbouw gepleegd.

Kijk op de website [url=http://www.groetenuitleeuwarden.nl/lwd-toen/toen-wibrand01.htm]GroetenuitLeeuwarden.nl[/url] voor een uniek videoverslag met het originele radiogeluid van die beruchte ochtend.

Het NOS-journaal over de brand bij de Wibra (vanaf 50 seconden).
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KQIVt_PZtH4[/youtube]

De herkomst van de foto 2 tot en met 7 is ons onbekend. Als het u als bezoeker van de website bevalt, gaan wij in de toekomst meer artikelen plaatsen over grote incidenten in Friesland uit het verleden.

112Fryslan