HEERENVEEN – Sinds maandag 1 februari staat er in Heerenveen de tweede rapid responder ambulance van Fryslân.

De Toyota Prius is voor Kijlstra ambulancezorg de eerste rapid responder ambulance.

De rapid responder ambulance is een snelle personenauto of ambulancemotor met medische apparatuur aan boord die bestuurd wordt door een zeer ervaren ambulance verpleegkundige. Deze ambulance verpleegkundige kan zelfstandig medische zorg leveren of een ambulance bemanning ondersteunen, zodat een tweede ambulance in veel gevallen niet meer nodig is. Die blijft dan beschikbaar voor andere inzetten.

De rapid responder is tijdens werkdagen in principe permanent mobiel en rukt niet uit vanaf een vaste standplaats. De meldkamer ambulancezorg bepaalt aan de hand van 112-meldingen of de rapid repsonder wordt ingezet of dat direct een gewone ambulance op weg gaat.

De rapid responder kan door de meldkamer ambulancezorgvoor verschillende soorten meldingen worden gealarmeerd. Voor een reanimatie bijvoorbeeld, hiervoor wordt normaal altijd een 2e ambulance gealarmeerd. Deze tweede ambulance was dan voor langere tijd niet inzetbaar voor andere meldingen. In plaats van de 2e ambulance kan nu de rapid responder ingezet worden, de 2e ambualnce blijft dan inzetbaar voor andere meldingen.

Verder komt het steeds vaker voor dat meldingen niet tot vervoer leiden. Hier wordt normaal een ambulance naar toe gestuurd voor medische hulp, echter vaak is het na behandeling of om andere redenen niet nodig om de patient naar het ziekenhuis te vervoeren. Deze ambulance was gedurende deze tijd dan niet inzetbaar voor andere meldingen. Nu kan de rapid responder voor dit soort meldingen gealarmeerd worden, waardoor de normale ambulance inzetbaar blijft. De verpleegkundge van de rapid responder kan altijd nog een normale ambulance laten komen, als blijkt dat dit nodig is.

In februari is in Heerenveen de tweede rapid responder ambulance gestationeerd. Hij heeft als standplaats Heerenveen, maar kan in de hele provincie worden ingezet. De rapid responder is inzetbaar op werkdagen tussen 8:00 en 17:00, in de toekomst kan dit mogelijk uitgebreid worden naar het weekend en de avonden. Na de proefperiode van een jaar wordt er bekeken waar de andere twee rapid responder ambulances in Friesland kunnen worden ingezet. Ook in Leeuwarden is men van plan een solo ambulance te plaatsen voor medische assistentie.

© Foto’s: Dennis Stoelwinder – [url=http://www.feannijs.nl]Feannijs.nl[/url]

112Fryslan