Tv mast ingestort door grote brand

HOOGERSMILDE – In de televisiezendmast aan de Van Veenstraat is vrijdagmiddag een grote brand uitgebroken.

De massaal uitgerukte brandweer besloot al snel dat blussing niet mogelijk was. Mede doordat het vuur woedde op een hoogte van 180 meter was het te gevaarlijk. De politie was juist begonnen met het ontruimen van de omgeving omdat instorting dreigde toen de mast naar beneden kwam.

De brand brak omstreeks kwart voor twee uit. De brandweer van Smilde vroeg al schaalde al snel op naar “Zeer grote brand” (Grip2) waarna ze assistentie kregen van de korpsen van Assen, Diever, Hoogeveen, Dwingeloo, Vledder en Zuidwolde. Vanuit Friesland kwam het korps van Appelscha naar Hoogersmilde.

Een witte rookpluim op 180 meter hoogte werd steeds zwarter en op een gegeven moment was er vuur te zien. Op dat moment is besloten al het brandweerpersoneel in en om de toren terug te trekken. De ruim 200 meter hoge stalen constructie bovenop de 80 meter hoge betonnen toren knakte rond 15.30 uur door de hitte en viel om. De brokstukken belandden in een naastgelegen weiland.

TV en radio

De publieke radiozenders Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4 zijn in de noordelijke provincies niet te ontvangen, evenals de digitale etherontvangst (digitenne) van de tv-zenders Nederland 1, 2 en 3. Sky Radio, Radio Veronica, BNR, Slam! FM, Q-music en 100% NL behoren tot de commerciële radiozenders die sinds de brand in de zendmast uit de lucht zijn in het noorden van het land.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan