FRIESLAND – Omdat de vergunning voor nachtelijk vliegen met traumaheli’s is afgewezen vanaf het Medisch Centrum Groningen en het VU Medisch Centrum in Amsterdam krijgt de helft van de inwoners van ons land niet de snelste medische hulp die mogelijk zou zijn.

Tot grote ontzetting van ANWB en de ziekenhuizen – waarvan de helikopters zijn – heeft staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) besloten dat de Mobiele Medische Teams (MMT) vanaf de daken van het Medisch Centrum Groningen en het VU Medisch Centrum in de hoofdstad in de nachtelijke uren niet mogen uitvliegen, omdat de veiligheidsrisico’s in het donker te hoog zouden zijn, terwijl ze wel mogen landen.

“Ik ben verbijsterd en vind dat we alles in het werk moeten stellen om Atsma van gedachten te doen veranderen om de zorg aan slachtoffers in de nacht dezelfde te laten zijn als die van overdag. Met dit besluit gaat kostbare tijd verloren bij noodhulp aan zwaargewonde slachtoffers in het verkeer of uitgaansleven”, reageert ANWB-directeur Guido van Woerkom geschrokken.

Jean Savelkoul, vicevoorzitter van de raad van bestuur van het VU Medisch Centrum, is namens de ziekenhuizen enorm teleurgesteld. “In onze ogen is het een belachelijke gang van zaken: we moeten de traumazorg optimaliseren van het ministerie van Volksgezondheid door ’s nachts een traumaheli te kunnen inzetten, maar het andere ministerie wijst de aanvraag af.”

BRON : Telegraaf.nl

112Fryslan