LANDELIJK – Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november werd er door Brandweer Fryslân in Leeuwarden een symposium georganiseerd over waterongevallen.

De kazerne van Leeuwarden was hiervoor het decor. Het symposium werd gehouden voor collega’s, relaties en partners over het hele land die te maken (kunnen) hebben met waterongevallen. Tevens was het ook toegankelijk voor bezoekers.

Het programma op beide dagen startte met een openingswoordje door algemeen commandant Wim Kleinhuis. Hierna kon men vrij rondlopen door het symposium. Er kon langs verschillende stands worden gelopen, o.a. van Reddingshond welke met een boot aanwezig was. Naast diverse stands was de politie aanwezig met een strandvoertuig en de brandweer met een duikwagen, een vaartuig om mensenlevens mee te redden en een Oppervlakte Red Team (ORT).

Waterongevallen

Bestrijding van waterongevallen, één van de vier kerntaken van de brandweer, heeft de laatste jaren een enorme verandering meegemaakt. Naast de duikteams krijgen we nu ook te maken met ondersteuning van Oppervlakte Red Teams (ORT’s). De sleutel voor een goede inzet tussen de diverse teams die bij een waterongeval ter plaatse komen is samenwerking.

Kornelis Atema