FRYSLÂN – De hulpverleners in de provincie zijn sinds zaterdagochtend in de weer om de stormschades op te ruimen. Sinds acht uur vanochtend waait het al stevig, sindsdien zijn er een tiental meldingen binnengekomen van stormschades.

De brandweer heeft tot drie uur meldingen gehad vanuit Eastermar, Harlingen, Workum, Sneek, Wyns, Joure, Leeuwarden, Burgum en Hollum.

Harlingen
In Harlingen werd zaterdagochtend om assistentie gevraagd van de hoogwerker. Aan de Nieuwe Willemskade waren dakplaten losgeraakt bovenop een trechter. De brandweermannen hebben de platen veiliggesteld, waarna ze retour kazerne konden.

Wyns
De doorgaande weg door het dorp was zaterdag tijdelijk gestremd. Een forse boom was door de harde windstoten die zaterdag over het land trekken omgewaaid en over de Wyns gevallen.

De brandweer van Gytsjerk kwam ter plaatse en heeft in samenwerking met een toegesneld hoveniersbedrijf de boom in stukken gezaagd. De hovenier voerde vervolgens de takken en boomstam in delen af. Het verkeer ondervond ten tijde van de opruimwerkzaamheden hinder en moest omrijden.

Leeuwarden
In Leeuwarden werd een stormschade gemeld aan de Prinsessenweg, hier was een steiger omgewaaid. De brandweer heeft hier ingegrepen en de steiger gezekerd. In de Fonteinstraat in de Friese hoofdstad waaide eveneens een boom om.Aan de auto ontstond schade De gemeente heeft de tak opgeruimd.

Burgum
Op de R.J. Doumastraat in het dorp is zaterdagmiddag door de zware windstoten een boom omgevallen. De brandweer van Burgum werd net na twee uur opgeroepen om de weg weer vrij te maken. De boom is door de brandweer in stukken gezaagd. Daarna kon de brandweer weer terug naar de kazerne.

Workum
Op It Noard dreigde een boom om te vallen. Nadat alle geparkeerde auto’s waren verplaatst werd de boom onder toeziend oog van vele toeschouwers omgezaagd. Een groot applaus volgde.