FRYSLÂN – Zware windstoten hebben vrijdagavond voor diverse uitrukken van de brandweer gezorgd. Op diverse plaatsen in de provincie kwam de brandweer in actie voor stormschades.

Er werd uitgerukt naar meldingen in o.a. Terwispel, Ureterp, Leeuwarden, Tzummarum, Hallum, Wanswert, Menaam, Baaium en Westergeast. In de meeste gevallen ging het om schade aan bomen of loshangende dakdelen.

De Leeuwarder brandweer rukte tenminste drie keer uit voor stormschade. Op de Dammelaan liet een grote tak los en dit versperde de ventweg een het fietspad. De tak raakte ook twee auto’s, welke schade opliepen aan het raam. De brandweerlieden van Post Noord hebben de grote tak in stukken gezaagd en de weg weer vrij gemaakt.

De hoofdpost rukte ondertussen met een tankautospuit en een hoogwerker uit naar de Hemma Oddastrjitte voor losgewaaide zonnepanelen. De brandweerlieden zijn met de hoogwerker omhoog gegaan om de losliggende delen veilig te stellen.

Meteen daarna kon de hoogwerker doorrijden voor assistentie aan de vrijwilligers van Post Noord, welke ondertussen op de Emmakade waren aanbeland voor schade aan het dak van twee woningen. Ook hier waren zonnepanelen losgekomen en bij een ander huis was dakbedekking losgewaaid en omgeslagen. Stichting Salvage is opgeroepen om de bewoners te helpen met de schade.

 

Redactie