FRYSLAN – In de hele provincie heeft de harde westenwind vannacht en vanochtend voor veel brandweer inzet gezorgd.

In een groot deel van de provincie waaiden bomen omver. Deze kwamen over de wegen heen te liggen. Enkelen waaiden echter ook tegen woningen aan. Zoals in Beetgumermolen aan de Langestraat waar een grote boom op een woning terecht kwam. De brandweer is ter plaatse geweest maar heeft verder geen actie ondernomen.

Op de Willem Lodewijkstraat in Leeuwarden waaide een 100 jaar oude boom omver waarvan de takken de weg blokkeerden. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd. In Harlingen waaide een groot stuk dak van een woning bij Autobedrijf Westra aan de Oosterparkweg. De brandweer heeft het dak geïnspecteerd en loszittende delen verwijderd. Het huis liep door lekkage de nodige waterschade op.

Op de Fahrenheitweg in Leeuwarden moest de brandweer in actie komen voor een bord / doek wat los gewaaid was. Dit dreigde geheel om te waaien en leverde daardoor gevaar op voor het verkeer.
Later moest er uitgerukt worden naar de Van Loonstraat waar een grote boom in een tuin dreigde om te waaien. De boom was al deels scheefgewaaid en had een schutting meegenomen. De brandweer is enige tijd bezig geweest om de boom in stukken te zagen. Aan de Beetgumerstraat werd de hoogwerker ingezet om losgewaaide dakpannen te verwijderen.
Op de Prins Hendrikbrug moest de brandweer in actie komen voor een oliebollenwagen. Hiervan waren stukken losgewaaid en dreigden nog meer delen los te waaien. Een aantal delen van de wagen zijn los gehaald en het bovenstuk is aan de brugleuning vastgezet met touwen.

In Sint Nicolaasga waaide een grote gevelplaat los van een bedrijfsgebouw. De grote reclame leeuw (Peugeot) van autobedrijf Haaima in Wirdum waaide om waardoor drie auto’s verpletterd werden.

De storm is nog niet voorbij. Er is een weeralarm uitgegeven door het KNMI voor harde wind met zware windstoten. Ook is er kans op hagel en onweer tijdens buien. Mocht u de deur nog uitgaan pas dan goed op.

Video: Robin Kiestra – www.112VideoLeeuwarden.nl

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OTnken0KISI&context=C3065f7eADOEgsToPDskKE-cKNPF58Ozi4T9FH5Msq[/youtube]

112Fryslan

})