NEDERLAND – Vandaag en morgen zijn onstuimige herfstdagen met langs de kust een stormachtige wind of storm, zware windstoten en in het Waddengebied mogelijk ook zeer zware windstoten en veel regen. Ook in het weekeinde regent het soms flink.

Enkele dagen onstuimig
Het stormachtige weer hangt samen met een diepe depressie die vanuit IJsland richting Schotland koerst en zijn weg vervolgt over het noorden van de Noordzee. Het krachtigste windveld zit ten zuiden van de stormdepressie, zodat ons land daar ook mee te maken krijgt. Het windveld is omvangrijk zodat het onstuimige weer enkele dagen kan aanhouden en de wind soms flink aantrekt. De meeste wind komt boven de Noordzee te staan waar in een groot gebied stormkracht wordt bereikt.

Storm in Nederland
De storm is de eerste herfststorm van een tot nog toe betrekkelijk rustig seizoen. Een storm hoort tot de normale verschijnselen in ons klimaat. Toch duurt het vaak lang voor zich weer eens een storm van betekenis aandient.

Grote tegenstellingen in temperatuur in de atmosfeer liggen meestal ten grondslag aan onstuimig weer en het ontstaan van stormdepressies. Vandaar dat de zwaarste stormen meestal in de herfst of winter voorkomen. Op het Noordelijk Halfrond wordt het dan in het noorden snel kouder terwijl het in het zuiden nog nazomert. Dat leidt tot grote temperatuurtegenstellingen op korte afstanden. Dan ontwikkelt zich vaak een krachtige straalstroom, een storm op zo’n 10 kilometer hoogte, waarmee de ene depressie na de andere onze kant op komt.

Schaal van Beaufort
In de weerberichten en weerrapporten wordt gesproken van storm wanneer windkracht 9 op de windschaal van Beaufort wordt bereikt. De wind haalt dan gemiddeld over 10 minuten snelheden tussen 75 en 88 km/uur. Bij zware storm, windkracht 10, worden gemiddeld over 10 minuten snelheden bereikt tussen 89 en 102 km/uur. De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt, waar de wind weinig geremd wordt door obstakels en wrijving met het aardoppervlak.

Zware windstoten
Windstoten zijn rukwinden die worden onderscheiden in zware windstoten en zeer zware windstoten. Bij zware windstoten bereikt de wind bij vlagen snelheden van meer dan 75 kilometer per uur. Van zeer zware windstoten wordt gesproken bij windsnelheden van meer dan 100 kilometer per uur. Windstoten kunnen niet in eenheden Beaufort worden uitgedrukt omdat de schaal van Beaufort opgesteld is voor gemiddelde windsnelheden over een langere duur.

Op dit moment is er nog geen weeralarm afgegeven door het KNMI. Houd de site in de gaten voor meer informatie!

Bron : www.knmi.nl

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan