FRYSLÂN – Zondag 9 februari trok de storm Ciara over onze provincie. De Friese brandweer moest zo’n 65 keer uitrukken voor meldingen stormschade.

Op deze dag hielden wij een liveblog blij over de gebeurtenissen van deze storm. Hieronder kunt u dat terug lezen.

21:03 Wij gaan dit liveblog sluiten. Aan iedereen die vandaag het liveblog gevolgd heeft, dank daarvoor!

20:24 Het koufront heeft het grootste gedeelte van de provincie gepasseerd en trekt nu weg richting het zuid-oosten. Uit o.a. Bolsward, Bantega en Rottum kwamen nieuwe stormschade meldingen binnen.

18:48 Inmiddels heeft de buienlijn de Waddeneilanden bereikt. Diverse mensen op Terschelling melden zeer veel wind, hagel en een bak met water.


18:33 Op de Arjen Roelswei in Alde Leie was een boom op de weg gewaaid. De brandweer heeft de weg weer vrij gemaakt.

18:30 Een foto van de Lange Marktstraat in Leeuwarden die afgesloten is.

17:49 In Suwald is op het Zuiderend een boom omgewaaid waardoor ook een gaslek is ontstaan. De brandweer is ter plaatse.

17:01 De Lange Marktstraat in Leeuwarden is op dit moment afgesloten. Er dreigen platen van een gebouw af te vallen.

16:55 Het hoogtepunt van de storm wordt op de Buienradar zichtbaar, links van de witte pijl. Rond half 7 passeert deze buienlijn met een mix van veel neerslag en zeer zware windstoten. Zodra deze buienlijn gepasseerd is zal de wind er langzaam wat uit gaan, al blijft het nog steeds stevig waaien (foto:buienradar.nl).

16:34 Het aantal stormschade meldingen in de provincie loopt hard op. Inmiddels zijn er al meer dan dertig meldingen. Met name in de noordelijke helft van de provincie. Daar zijn ook de hoogste windsnelheden gemeten (foto: weerplaza.nl).

16:24 Na een melding is op de Spoorstraat in Harlingen steigerdoek door de brandweer verwijderd.
16:18 Bij de ambulancepost in Dokkum was een boom op de weg terechtgekomen. De brandweer heeft de boom van de weg verwijderd.

14:14 Op de Appelstraat is een omgewaaide boom op enkele auto’s gevallen. Eén van de auto’s liep hierbij lichte schade op. De boom is door de gemeente verwijderd (foto 9).

13:57 Arriva is op Terschelling gestopt met het openbaar vervoer omdat het niet langer verantwoord is om te rijden.

13:52 Het gaat snel met de meldingen, ook in Ternaard is de dakbedekking van een woning gewaaid. Het gaat om een woning aan de Stasjonswei. De brandweer is ter plaatse (foto 8).

13:48 Op de Hoofdweg op Terschelling, ter hoogte van Camping Wulp, blokkeert een boom de doorgaande weg. Ook de waterleiding is geknapt (foto 7).

13:21 Ook in Stiens werd de brandweer opgeroepen voor stormschade op de Langebuorren. Ter plaatse bleek de dakbedekking bij de schoorsteen het te begeven (foto 6).

13:20 Op Vlieland is zojuist een windstoot van 129 km/uur gemeten.

13:00 In Arum dreigden enkele dakplaten van een woning te waaien. De brandweer van Witmarsum en Harlingen zijn ter plaatse om de dakplaten vast te zetten dan wel te verwijderen (foto 4 en 5).

[rl_gallery id=”119483″]

12:06 Op de Watermunt in Leeuwarden dreigde een boom om te waaien. De brandweer heeft de boom omgetrokken (foto 2 en 3).

10:47 Op Texel is inmiddels een windkracht 9 gemeten.

10:24 In het Waddengebied is inmiddels windkracht 8 gemeten, in de rest van de provincie een windkracht 7.

09:03 Het onderstaande kaartje van de Veiligheidsregio Fryslân geeft aan wanneer je wel en niet 112 moet bellen bij stormschade.

Redactie