FRYSLÂN – De zware storm Ciara heeft zondag flink wat schade opgeleverd in de provincie. De brandweer rukte zo’n 65 keer uit voor stormschade.

De storm bereikte zijn hoogtepunt zo rond vijf uur in de middag. Rond dat tijdstip kwamen ook de meeste meldingen binnen. Op diverse plaatsen in de provincie waaiden bomen om, kwamen dakdelen los te liggen en soms waaide het dak er zelfs af.

Alleen al in de gemeente Leeuwarden kwamen tientallen meldingen van schade binnen. Ongeveer twintig daarvan werden door de brandweer afgehandeld, de rest kwam voor rekening van de gemeente. De Lange Marktstraat, Douwe Kalmaleane en De Gealanden werden voor langere tijd afgesloten vanwege loszittende delen of omgevallen bomen. Op een parkeerterrein aan de Mesdagstraat viel een enorme boom om. Deze werd in de avond door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd.

In Heerenveen moest de K.R. Poststraat worden afgesloten, omdat er een stuk dak was los gewaaid van een gebouw. Diverse dakdelen waaiden naar beneden. In Harlingen moest de Spoorstraat worden afgesloten vanwege loszittende steigerdelen. De brandweer kwam in beide gevallen ter plaatse om de situatie veilig te stellen. De Sneker brandweer moest negen keer in actie komen voor schade aan bomen en gebouwen. In het noordoostelijke deel van de provincie werd er tientallen keer uitgerukt. Zo versperde in Dokkum een omgevallen boom de uitrit van de ambulancepost. De brandweer heeft de boom opgeruimd, om de uitrit zo snel mogelijk weer vrij te maken.

Het Piter Jelles Impuls aan de Douwe Kalmaleane in Leeuwarden bleef vanochtend gesloten, omdat de school onbereikbaar was voor leraren en studenten door omgevallen bomen. Rond half elf konden de lessen worden hervat. Ook vandaag zijn we nog niet van het natuurgeweld af. De hele dag kunnen er nog zware windstoten blijven voorkomen, deze zijn echter niet zo heftig als gisteren.

Maandagochtend moest de brandweer van Harlingen opnieuw uitrukken voor stormschade. Ditmaal dreigden steigerplanken naar beneden te vallen in de Prinsenstraat. De brandweerlieden hebben de planken, samen met wat dakpannen, verwijderd. De politie had uit voorzorg tijdelijk de straat afgesloten.

Redactie