LEEUWARDEN – Het treinstation in Leeuwarden is donderdagochtend geheel ontruimd, nadat er een jerrycan met daarin een onbekende vloeistof was aangetroffen in een trein aan perron 1.

Een man had de jerrycan in de trein vastgezet en is vervolgens de trein uit gelopen. Toen het verdachte pakket werd opgemerkt is er alarm geslagen, waarna diverse hulpdiensten ter plaatse kwamen. In eerste instantie werden alleen perron 1 en 2 afgesloten, maar na enige tijd is besloten het gehele station te ontruimen. Daardoor kon geen enkele trein meer vertrekken of aankomen. Ook in de omgeving werden er maatregelen getroffen. Zo werd een groot deel van het stationsgebied en de Stationsweg afgezet met lint. De lijnbussen konden wel aankomen en vertrekken.

Een medewerker van het Team Explosievenverkenning (TEV) kwam ter plaatse om verder onderzoek te doen naar de jerrycan. Deze bleek ter plaatse de situatie niet voldoende te kunnen inschatten. Daarom werd besloten de explosieven opruimingsdienst (EOD) van defensie te laten komen. Deze arriveerden omstreeks kwart voor twee bij het station.

Even na drie uur kon de politie melden dat na onderzoek bleek dat er geen gevaarzetting was en dat de afzettingen konden worden opgeheven. Wel bleven perrons 1 en 2 nog enige tijd afgesloten voor onderzoek. Het treinverkeer kon vanaf dat moment weer langzaam op gang komen.

De politie heeft een 68-jarige man uit Stavoren aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de situatie. De man is naar het politiebureau gebracht en daar verhoord.

 

 

Redactie