BUITENPOST – Zaterdag kregen de hulpdiensten een melding binnen van stankoverlast aan de Dr. Postmastraat in Buitenpost.

De geur was afkomstig van een kapot flesje zonder etiket welke in de speeltuin lag. Hieruit kwam een bruine substantie. Een kind was zaterdagmiddag in de speeltuin aan het spelen geweest en kwam in aanraking met die substantie. Hierna kreeg het kind jeuk en rode plekken. De verontruste ouders hebben een ambulance en de politie gealarmeerd. Het kind werd door het ambulancepersoneel onderzocht maar hoefde niet mee voor nader onderzoek.

Het Mysterieuze flesje werd door de politie en buurtbewoners opgeruimd maar de stank bleef. Ook op de stoeptegels was een vieze plek zichtbaar. Omdat het onduidelijk was om welke substantie het ging werd de brandweer van Buitenpost er bij geroepen. De brandweer heeft een onderzoek ingesteld en kwam na metingen en onderzoek tot de conclusie dat de inhoud carboleum betrof. Deze stof is niet schadelijk voor de volksgezondheid maar kan op de huid wel irriteren.

De brandweer heeft de stoep op twee plaatsen schoon gespoeld.   Dit bleek niet voldoende te zijn want de stank in de buurt bleef. De ondergrond van de speelplaats is bedekt met houtsnippers. Hierdoor was het moeilijk te zien of er nog meer carboleum lag. Om er zeker van te zijn dat alle carboleum weg was werd de gehele speelplaats onder water gezet. Rond 20.40 had voldoende water alle mogelijk aanwezige stoffen weg gespoeld waarna de brandweer weer richting de kazerne kon keren. Morgen kunnen de kinderen weer ongestoord spelen, al zal eerst het water wel zakken moeten.

© Foto’s: Jan Beets   www.radionof.nl  

112Fryslan