WOMMELS – Vanwege het jaarlijkse dorpsfeest werd er op het voetbalveld in het dorp een spannende en interessante demonstratie gegeven met hondengeleiders en hun politiehonden.

Een aantal van de aanwezige honden is nog in opleiding voor politiehond, maar zij lieten al wel zien wat zij in huis hadden. Dit in samenspel met hun hondengeleiders, die de honden commando’s gaven. Zo is er onder meer gedemonstreerd hoe de politiehonden na enig snuffelwerk portemonnees en wapens terug kunnen vinden en dit al blaffend aan hun baas kunnen laten weten. Ook kunnen de honden eten, zoals een rookworst, van vreemden weigeren die hiermee mogelijk kwade bedoelingen hebben.

Maar waar de honden voornamelijk om bekend staan, zijn de aanhoudingen en opsporing van verdachten. Bij een aanhouding van een vluchtend persoon kan een politiehond in een arm of been bijten waarna de verdachte moeite heeft om overeind te blijven. Dit werd op spectaculaire wijze gedemonstreerd aan het aanwezige publiek. Ook stilstaande verdachten kunnen door een politiehond in bedwang worden gehouden. Dit vergt nog wel enige discipline van de hond om niet te gaan happen.

Al met al werd een prachtig samenspel getoond tussen de hondengeleiders en de politiehonden waar het publiek zichtbaar van genoot.

112Fryslan