BURGUM – Bewoners van appartementencomplex Oranjestins aan de Prinses Margrietstraat moesten donderdagavond geëvacueerd worden in verband met een brand.

De melding van de brand kwam om 18:55 binnen bij de brandweer. Het bleek te gaan om een brandend bed in een appartement op de 1e verdieping. De brandweer rukte uit met twee tankautospuiten, vanuit Leeuwarden kwam een hoogwerker ter plaatse maar deze is niet ingezet.

Om 19:15 werd er opgeschaald naar grip 1 en werden de commando haakarmbak en de verbindings / commandowagen van Drachten gealarmeerd. Deze voertuigen bleken niet nodig, het korps van Burgum was de brand inmiddels meester. Er kwam uit voorzorg nog wel een ambulance ter plaatse.

De bewoonster had het brandende appartement op tijd weten te verlaten. Zij en 37 ouderen moesten worden geëvacueerd en werden naar een woonvorm aan de overkant gebracht. De brandweer heeft de slaapkamer geblust en is het gebouw gaan ventileren. Vermoedelijk is een elektrische deken de oorzaak van het vuur.

Burgum: appartementencomplex ontruimd na brand
De hulpdiensten zijn donderdagavond druk geweest met de bestrijding van een brand in het appartementencomplex Oranjestins op het terrein van een verzorgingstehuis Berchhiem aan de Prinses Margrietstraat. Door de brand moest een deel van het appartementencomplex worden ontruimd.

Brand in appartement
Door nog onbekende oorzaak brak er rond 19.00 uur brand uit in één van de appartementen op de eerste etage. De 79-jarige bewoonster wist zichzelf in veiligheid te brengen. Een voorbijganger had rook uit het complex zien komen en waarschuwde direct via 1-1-2 de hulpdiensten.

Ontruiming deel van het complex
Nadat het brandalarm was afgegaan begon het personeel van de verpleegafdeling met de ontruiming van een gedeelte van het complex. De verplegers en de bedrijfhulpverleners werden hier bij geassisteerd door het personeel van de politie, ambulance en de brandweer. De verpleegafdelingen en de woningen op de eerste, tweede en derde etage werden ontruimd. De 37 bewoners werden elders in het complex opgevangen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yIlu23G57uQ[/youtube]

Schade aan zes appartementen
Door de brand liep één appartement grote schade op. Drie appartementen op de benedenverdiepingen, twee appartementen op de eerste verdieping en één appartement op tweede verdieping liepen door de brand veel rookschade op. De bewoners van deze zes woningen konden dan ook niet terug. Ze kregen van Berchhiem vervangende woonruimte aangeboden.

Onderzoek naar oorzaak brand
De oorzaak van de brand is nog onbekend. De technische recherche stelt dan ook een nader onderzoek in. Ook gaat de politie nog in gesprek met de bewoonster van het appartement waar de brand is uitgebroken.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Friese hulpdiensten en Berchhiem

Getuige van nieuws? SMS de 112fryslan tiplijn : 06-10242671

112Fryslan

})