De rechtbank in Leeuwarden heeft Sietske H. uit Nij Beets dinsdag veroordeeld tot 12 jaar cel voor het doden van vier baby’s.

De straf komt overeen met de eis van het openbaar ministerie. De 26-jarige tandartsassistente heeft zich volgens de rechtbank bij de eerste baby schuldig gemaakt aan kinderdoodslag. Bij de volgende drie geboortes is sprake van kindermoord.

Omdat Sietske niet heeft willen meewerken aan het psychologisch onderzoek bij het Pieter Baan Centrum (PBC) rekent de rechtbank haar de feiten volledig aan. Hoewel er bij de rechtbank een vermoeden bestaat dat er op basis van de bizarre feiten welhaast sprake moet zijn van een stoornis, moet de rechtbank dat vermoeden laten voor wat het is. Uit angst voor tbs heeft Sietske niet meegewerkt aan de onderzoeken in het PBC.

De rechtbank noemt het ‘raadselachtig’ dat de vrouw na een eerste zwangerschap in zes jaar tijd tot drie keer toe opnieuw in verwachting is geraakt. De weeën en de pijn moet Sietske ‘met bijna bovenmenselijke inspanning’ hebben weten te onderdrukken, bang als ze was voor ontdekking. Na de geboorte heeft de vrouw de ‘volstrekt weerloze baby’s’ met een kussen of met haar blote handen om het leven gebracht. Omdat ze had besloten de zwangerschappen geheim te houden en omdat abortus, in verband met ontdekking door de omgeving, geen optie was, moet Sietske volgens de rechtbank voorafgaand aan de laatste drie bevallingen het besluit hebben genomen de baby’s van het leven te beroven.

Het argument dat ze perfecte dochter wilde zijn is voor de rechtbank enigszins invoelbaar. Dat ze die gedachte liet prevaleren boven vier levens, kan de rechtbank niet begrijpen. De rechtbank vindt de delicten ‘zo ernstig en schokkend’ dat alleen de maximale straf op zijn plaats is. Op basis van de gedetailleerde verklaringen van Sietske over de eerste twee bevallingen, verwierp de rechtbank het verweer van raadsvrouw Barbara Klunder. Klunder betoogde dat niet bewezen kon worden dat de eerste twee baby’s levend zijn geboren.

Tekst : [url=http://www.waldnet.nl/]Waldnet[/url]

112Fryslan