LEEUWARDEN -En deel van de Schrans is afgesloten voor autoverkeer na de verwoestende brand die een monumentaal pand in de as legde.

De gevel staat nog overeind, maar daar is het ook mee gezegd. Het dak is volledig ingestort. Mensen onderweg naar het werk rijden een stukje om, ze hadden het al op internet gezien en wilden het toch even met eigen ogen zien.

In het gebouw zaten onder andere een cafetaria, kapsalon, kledingwinkels, Surinaams eethuis en een toko. Zo meldde de geëmotioneerde eigenaar van het pand tegen Omrop Fryslân. De Schrans is vanwege het nablussen en instortingsgevaar deels afgesloten.

Dinsdagochtend was de Schrans volledig afgesloten voor verkeer, fietsers en voetgangers tussen de Hollanderdijk en de Raadhuisstraat. Alleen bezoekers voor winkels en bedrijven tegenover het afgebrande pand mochten erdoor. Auto verkeer werd vanaf de Stationsweg en de Huizumerlaan gestremd.

In de loop van de middag werd de stremming deels opgeheven. De Schrans tussen Hollanderdijk en Raadhuisstraat zal de komende dagen alleen open zijn voor fietsers en voetgangers. Vele medewerkers van Enexis zijn al sinds halverwege de nacht bezig met electra en gas rondom het pand. Uitzendbureau tempo team is ook getroffen door de brand, hier waren al dakdekkers en schoonmakers bezig met opruim en herstelwerkzaamheden.

Hieronder nog een filmpje van de brand vannacht:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Qxkc_O8ow_w&hd=1[/youtube]

112Fryslan