HARLINGEN – Bij een ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang zijn maandag aan het einde van de ochtend twee doden gevallen.

Kinderen van een lagere school in Harlingen waren met enkele begeleiders bij een boer op bezoek geweest om lammetjes te bekijken. Nadat het uitje erop zat ging het mis. Op de terugweg werd de auto op de Oude Trekweg op een onbewaakte overgang geschept en door een trein honderd tot tweehonderd meter meegesleurd. In de auto zat een vader met zijn kind.

Na de aanrijding werd er groot opgeschaald. Er kwamen diverse brandweerkorpsen ter plaatse, waarbij ook de traumahelikopter werd ingezet. Voor twee slachtoffers kwam de hulp te laat. De gewonden werden naar het ziekenhuis overgebracht.  De politiehelikopter kwam ter plaatse om het ongeval in kaart te brengen.

In verband met de aanrijding is er geen treinverkeer mogelijk. Voorlopig worden er bussen ingezet. Dit is de tweede keer in korte tijd dat er een aanrijding plaats vond. Volgens een woordvoerder van ProRail waren er al concrete plannen om de situatie in Harlingen aan te passen.

Later vandaag geeft de politie een persconferentie op het stadhuis in Harlingen.

UPDATE:  Het ongeval deed zich voor om kwart over elf bij het verlaten van de boerderij.  Het ging om de eerste auto die de boerderij verliet, deze werd gegrepen door een trein van Harlingen naar Leeuwarden.

Bij de overleden personen gaat het om één volwassene en één kind. Vanwege de snelheid van de botsing en nader onderzoek kan nog niet met zekerheid worden vastgesteld dat er geen andere slachtoffers zijn. Ook word er om privacyredenen en nader onderzoek niets vrijgegeven over de identiteit van de slachtoffers.
Vanochtend is voor de betrokken ouders, kinderen en leerkrachten direct slachtofferhulp ingeschakeld, de inzittenden van de trein zijn per bus naar Leeuwarden gebracht. Voor de machinist was er de opvang die Arriva gewoonlijk bij ongelukken bied.

Vooralsnog lijkt het erop dat de waarschuwing normaal heeft gefunctioneerd. Bij aankomst op locatie is vastgesteld dat de lampen knipperden, dat betekent dat er een trein is gedetecteerd op het betreffende baanvak. Sinds februari was ProRail al in gesprek met de eigenaren van de boerderij. Deze overgang zou al worden gesloten, aldus woordvoerder van ProRail.

 

 

 

 

 

Redactie