LEEUWARDEN – Zondagmiddag is een schip vast komen te zitten bij de Hermesbrug op de Heliconweg in Leeuwarden.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

De schipper van het schip ”de gouden bodem” die door de Hermesbrug heen voer is vanmiddag goed geschrokken. De brugwachter die de brug open had voor een plezierboot zou de brug weer dicht doen maar had waarschijnlijk niet in de gaten dat het 24 meter lange schip er nog achteraan kwam.

Vervolgens kwam de brug tegen de mast aan en knikte de mast. Gelijk heeft de brugwachter de brug weer omhoog gedaan zodat de mast niet verder kon afknappen.

Rond 13.45 werd de brandweer ingeschakeld die met de hoogwerker en de tankautospuit 3 ter plaatse kwamen. Ook kwam de officier van dienst van de brandweer ter plaatse. Na onderzoek werd er ook een telescoopkraan van Kielstra ingezet die na ongeveer een anderhalf uur ter plaatse kwam. De brandweer heeft met de hoogwerker een touw om de mast gedaan zodoende kon de kraan de mast op en neer laten zakken zodat de mast misschien helemaal eraf knapte, maar deze poging mislukte en toen hebben ze het schip achteruit gevaren en zijn ze daar verder gegaan om de mast eraf te halen.

Om ongeveer half 7 werd de brug weer vrij gegeven voor het verkeer. Tijdens de stremming werd een omleiding ingesteld.

Foto’s Robert – Jan Boonstra, Wouter Titsing

112Fryslan