LEEUWARDEN – Vrijdagavond was het in de stad groot feest, nadat SC Cambuur na 13 jaar terugkeert in de Eredvisie.

Uiteraard stond de politie paraat voor eventuele calamiteit of ongeregeldheden. De festiviteiten verliepen echter rustig waardoor de politie nauwelijks in actie hoefde te komen.

Cambuur zou kampioen worden als FC Volendam in Deventer tegen Go Ahead Eagels zou verliezen, en zelf in Rotterdam tegen Exelsior zou winnen. De meeste mensen schatten de kans voor Cambuur voorgaand aan de wedstrijd niet zo groot in. Wonder boven wonder verloor FC Volendam met 3-1 in Deventer en won Cambuur met 2-0. Daarmee promoveert Cambuur naar de Eredivisie.

Na de wedstrijd barstte er een enorm feest bij het Cambuurstadion aan het Cambuurplein los. Honderden supporters kwamen naar het stadion om het kampioenschap te vieren. Dit ging gepaard met zwaar vuurwerk en fakkels. In de Tichelstraat werd een klein vreugdevuur ontstoken en in de Willem Lorestraat moest de brandweer in actie komen voor een containerbrand.

Rond een uur of twee zou de bus met Cambuurspelers terugkeren bij het stadion. Daarom hadden honderden supporters zich verzameld om de bus op te wachten. Om de veiligheid te bewaren werden alle supporters het stadion in begeleid, om door te gaan met het feest. Iets over twee kwam de bus aan, waarna de spelers toe gejuicht werden door een klein groepje overgebleven supporters.

Het feest in het Cambuurstadion duurde nog voort tot een uur of half vijf. Maandagavond om zeven uur word de kampioensploeg gehuldigd op het Oldehooftsterkerhof in Leeuwarden. Vanaf zes uur is het plein te betreden voor iedereen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EnWtHsA8R7s&feature=youtu.be[/youtube]

112Fryslan