LEEUWARDEN – Defensie zet vanaf 2012 de Search and Rescue ( SAR ) helikopter in voor accuut patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden.

De toestellen zullen dag en nacht met een reactietijd van 20 minuten paraat staan. Demissionair staatssecretaris Jack de Vries ondertekende hiervoor vandaag op Terschelling een convenant met de Friese Commissaris van de Koningin John Jorritsma, directeur-generaal Veiligheid Dick Schoof van Binnenlandse Zaken en burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden.

Met de ondertekening van het akkoord is het eilander patiëntenvervoer voor het eerst formeel onderdeel van de search and rescue taken. De nieuwe toestellen maken net als de Augusta’s deel uit van het Defensie Helikopter Commando.

De primaire taak is het redden van vliegers uit zee, maar sinds jaar en dag vervoeren de helikopters ook patiënten. Sinds de oprichting van de eenheid in 1959 gebeurde dat 4500 keer. Daarbij werden vele levens gered. Volgens De Vries is het belangrijk dat die maatschappelijke verantwoordelijkheden samen een nieuwe hoofdtaak van Defensie vormt. “Ik acht dat winst, want voor een toekomstbestendige krijgsmacht is een stevige maatschappelijke verankering van levensbelang”, zo zei de bewindsman.

Bron : Defensie.nl

112Fryslan