FRYSLAN – Dit is ons live blog/artikel waar we woensdagochtend rond 10:00 mee zijn begonnen. We hebben inmiddels de laatste updates bovenaan gezet.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Update donderdag 08:52: Op dit moment zijn de hoofdwegen in Friesland goed begaanbaar. Vannacht en vanochtend zijn er voor zover bekend geen ongelukken met letsel gebeurd. Door de oproepen om thuis te blijven is het rustig op de Friese wegen met nauwelijks ongelukken tot gevolg.

De verwachting is dat de temperatuur vanuit Zuid-West Friesland langzaam op zal lopen tot boven het vriespunt. In Stavoren is de temperatuur inmiddels boven nul. Een nieuw neerslaggebied zal rond het middaguur of aan het begin van de middag uiteindelijk een einde maken aan de grootschalige ijzel. In het westen van Friesland zal de neerslag in de vorm van regen vallen, in het gebied tussen pakweg Dokkum en Drachten (en Groningen) eerst in de vorm van sneeuw of ijzel en dan al snel overgaand in regen. Vanaf de namiddag zou dan heel Friesland vrij moeten zijn van ijzel en lopen de temperaturen op richting 4 tot 5 graden. Voor mensen die toevallig vanavond of vannacht nog richting het oosten van Groningen moeten; er is daar kans dat de temperaturen weer net onder nul komen en de wegen dus opvriezen.

Mocht het nodig zijn dan zullen wij met een nieuwe update komen.

Update 22:00: Foto’s toegevoegd van de ongevallen op de A7 nabij de Afsluitdijk. Zie update van 19:30. Bij de verkeersongevallen weinig slachtoffers, het MCL meld wel meer dan 100 overige gladheidsslachtoffers.

Het KNMI houd het weeralarm code rood aan tot donderdagochtend 11:00. Morgen zullen wij indien nodig een nieuw live blog starten.

Vanwege de gladheid worden GGD medewerkers geholpen door de brandweer. Medewerkers die op huisbezoek moeten bij pasgeboren baby’s voor een hielprik werden woensdag door brandweer chauffeurs naar hun bestemming gebracht, donderdag zal dit ook weer gebeuren. De forensisch piket arts van de GGD logeert vannacht op de brandweerkazerne in Leeuwarden zodat deze bij een oproep door een brandweerchauffeur naar zijn bestemming kan worden gebracht.

Update 19:55 – Nog steeds gebeuren er ongelukken op de Friese wegen. In Bolsward en Sneek raakten auto’s te water, zie artikel: https://www.112fryslan.nl/autos-in-gracht-door-gladheid/ Ook in Deinum ging het mis met een bus, zie foto 3 bij dit artikel.

Aan het begin van de avond zijn er diverse ongevallen op de A7 tussen Bolsward en de Afsluitdijk gebeurd. Rond 19:30 een nieuwe melding, mogelijk auto te water bij Kornwerderzand. Dit bleek loos alarm.

Diverse scholen hebben op Twitter gemeld dat ze ook morgen dicht zijn of pas vanaf 10:00 open zijn. Als je wilt weten of jouw school open is kun je het beste even zien op het Twitter- of Facebookaccount van de school.

Op dit moment is er nog steeds sprake van code rood. Er trekt een nieuw neerslaggebied richting Friesland wat kans op nieuwe ijzel betekend. Ook morgenochtend wordt er weer regen verwacht vanuit het zuidwesten, dit kan in eerste instantie voor ijzel en ijsregen zorgen. Op zijn vroegst aan het einde van de donderdagochtend zal de gladheid afnemen, sommige instanties spreken zelfs van donderdagavond.

Vanavond, vannacht en morgen dus ook NIET de weg op is het dringende advies. Moet je toch de weg op rij dan met aangepaste snelheid en kijk goed uit!  Let ook op voor voetgangers en fietsers die op de rijbaan lopen of fietsen, voetpaden en sommige fietspaden zijn te glad voor gebruik! Arriva heeft gemeld dat de dienstregeling voor bus en trein donderdag in eerste instantie gewoon wordt opgestart houd hun Twitteraccount in de gaten voor de laatste updates mocht je morgen met het openbaar vervoer reizen.

Update 14:50: Arriva geeft aan dat de bussen zo meteen zullen stoppen met rijden omdat het nog onverantwoord is om er nog langer mee door te gaan.

Update 13:08: De VID komt met dit actuele ijzelkaartje:

Update 12:23: Tussen Lemmer en Emmeloord is een ongeval gebeurd, houd rekening met vertraging.

Update 12:13: Ook voor de provincie Friesland geldt nu code rood tot in ieder geval 15:00.

Update 11:05: Inmiddels heeft de KNMI voor de provincie Drenthe weer opgeschaald naar code rood.

woensdag 6-1 10:00 – De verwachting is dat het in de loop van woensdagmiddag opnieuw zal gaan ijzelen in met name het zuidelijke gedeelte van Friesland. De diverse weermodellen geven dit aan. Op dit moment ijzelt het ook in een klein gebied in Zuid-Oost Friesland en Drenthe.

Rijkswaterstaat adviseert met klem om niet de weg op te gaan indien dit niet noodzakelijk is. Op dit moment kan het nog steeds van het ene op het andere moment op de snelwegen verraderlijk glad zijn. Ook tussen negen en elf uur vanochtend gebeurden er weer vele ongelukken.

Zoals op de #Drachtsterweg bij Leeuwarden en de #A32 bij Akkrum:

 

 

 

 

 

112Fryslan