FRYSLÂN – De storm ‘Evert’ die donderdag over het land raasde, heeft ook in onze provincie op enkele plekken voor schade gezorgd aan gebouwen, bomen en andere objecten. Door deze harde wind moest de brandweer een aantal keer in actie komen om de schades te verhelpen en/of te voorkomen.

11:11 uur Brandweer ingezet voor loszittend dak (foto 1 t/m 3)
De brandweer werd ingeschakeld en naar de Trigreppel in Akkrum gestuurd, omdat het dak dreigde los te raken. Hierdoor raakte tevens een metalen dakstrip los en kwam tegen een garage aan de overzijde aan. De brandweer heeft stenen op het dak neergelegd en verder een deel van de parkeerplaats afgesloten, om te voorkomen dat iemand gewond zou raken.

Boom op het fietspad (Foto 4 t/m 6)
Na deze melding kon het korps direct door naar Jirnsum, waar een boom over het fietspad zou liggen. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd en de rijbaan weer vrijgemaakt. Na deze klus kon de brandweer inpakken en terugkeren naar de kazerne.

12:10 uur Dakleer los op dakkapel (Foto 7 t/m 9)
Aan de Bonifatiuspolder in Dokkum was wat dakleer van een dakkapel losgekomen door de harde wind. Door de kracht van de wind vloog het dakleer al weg, voordat de brandweer er met de hoogwerker bij kon. Daarop heeft de brandweer een dekzeil en een aantal stenen mee naar boven genomen en op het dakkapel vastgemaakt.

12:17 uur Brandweer ingezet voor boom op de weg
Aan de Huisterheide in Sint Nicolaasga lag een boom over de weg. Deze boom was alweer weggehaald, voordat de brandweer ter plaatse was.

12:28 uur Stormschade op dak in Burgum (Foto 10)
De brandweer van het korps uit Burgum konden omstreeks half één naar de Bulthuissingel. Aldaar was er iets op een dak losgekomen, waardoor de brandweer in actie moest komen. Na deze klus kon de brandweer weer terugkeren en zich voor de volgende inzet gereedmaken.

Donderdagmiddag is de wind gaan liggen en zijn er geen meldingen van stormschades meer binnengekomen. Al met al kan er gesproken worden dat de brandweer in Fryslân het relatief rustig heeft gehad.

Ate Atema

})