LEEUWARDEN – Woensdagavond na de wedstrijd tussen Cambuur en Roda JC keerden circa 600 mensen zich tegen de politie.

Al tijdens de wedstrijd was het in het noord en uit vak al onrustig. Nadat de laatste strafschop genomen was, wilden Cambuur Leeuwarden-supporters in de richting van de uittribune gaan. Stewards probeerden de supporters tegen te houden, waarbij een steward gewond raakte en naar het ziekenhuis moest. Al snel werd de Mobiele Eenheid ingezet en moesten charges uitgevoerd worden.

Na de wedstrijd verzamelden zich rondom het stadion circa 600 mensen die zich tegen de politie keerden. In de Coopmansstraat wist een groep relschoppers door de dranghekken te komen en gingen richting de bussen. De ME werd ingezet om de groep tegen te houden.

Ook bij de rotonde met de Archipelweg moest de ME charges uitvoeren om toegestroomde relschoppers terug te dringen. Er werden stenen uit de grond getrokken die richting ME en Roda JC bussen gegooid werden. Ondanks dat heeft de politie de bussen veilig de stad uit kunnen krijgen.

Ondertussen ging de grote groep op de Coopmansstraat bij het Cambuurplein verder. Er werden tientallen tegels uit de grond gehaald en naar de ME gegooid. Ook prullenbakken, hekken en containers werden naar de ME gegooid. Bij de Apotheek en dokterspraktijk werden circa 6 ramen ingegooid, voor op straat werd een bult troep in de brand gestoken en ook de afvalcontainer onder de luifel van de snackbar werd in brand gestoken.

Om alles weer rustig te krijgen zette de ME traangas in. Na vele bussen traangas en charges begon het rond 1:00 wat rustiger te worden en kon de ME zich terug trekken.

Er raakten 19 agenten gewond door de rellen. De politie heeft na afloop van de wedstrijd Cambuur – Roda JC dertien mensen aangehouden op verdenking van bezit van wapens, openlijke geweldpleging of het niet voldoen aan een bevel/vordering.

Wij hebben toen het rustiger werd wat foto’s geschoten van de ME en de ravage die de relschoppers achter lieten: gesneuvelde ramen, een auto van stadstoezicht met een ster in het voorraam door een steen, grote stukken ontbrekende stoep en de ravage op de Coopmansstraat waar honderden stukken stoeptegel verspreid lagen over de weg.

Vanavond meer foto’s!

112Fryslan