LEEUWARDEN – De Regionale Ambulance Voorziening Fryslân, RAV Fryslân, neemt in 2015 het vervoer van patiënten van de Waddeneilanden van Defensie over.

Op dit moment is er een SAR-helikopter van de Luchtmacht beschikbaar voor het overvliegen van patiënten van de Waddeneilanden. [url=https://www.112fryslan.nl/?module=news&action=show&newsid=10023]Begin juni[/url] werd bekend dat Defensie hier in 2015 mee stopt, omdat dit volgens minister Hennis-Plasschaert geen kerntaak is van de luchtmacht.

Hierdoor ontstond een vraag naar het vervoeren van patiënten van de eilanden naar een ziekenhuis op het vaste land. Het Ministerie van VWS, Veiligheidsregio Fryslân en andere partijen hebben een onderzoek uitgevoerd naar een geschikt alternatief. Daar kwam uit dat de RAV Fryslân de aangewezen persoon is om wettelijk allround een ambulancehelikoptervoorziening op te zetten. Dit in nauwe samenwerking met De Friesland zorgverzekeraar.

Hoe de helikoptervoorziening vorm gaat krijgen, is nog niet helemaal duidelijk. Ook is de standplaats nog niet bekend. Zeker is wel dat de RAV Fryslân een eigen helikopter zal aanschaffen, hetzelfde type als de traumahelikopter waarmee de ANWB vliegt. Tevens wordt gestart met het werven en opleiden van personeel die de helikopter kunnen bemannen.

Naar verwachting neemt de RAV het patiëntenvervoer op 1 juli 2015 over.

112Fryslan