RAERD – De provincie neemt nog deze maand noodmaatregelen om de veiligheid van de Snitserdyk – N354 te verbeteren. De aanleiding zijn de vele ongevallen op de weg tussen Sneek en de A32.

Afgelopen zondag was het tweede ernstige ongeval in een week tijd, het gebeurde op bijna dezelfde locatie als een week eerder. Volgens de NOS gaat het al om vijf ongevallen dit jaar en zijn er sinds februari al negen mensen gewond geraakt.

De provinciale weg naar Sneek, de Snitserdyk (N354), is een zeer drukke weg in Fryslân. Per dag rijden er 10.000 voertuigen overheen. Tijdens de drukte is het lastig om de weg op te rijden of over te steken. Helaas gebeuren er nog te vaak ongelukken. De provincie wil de weg graag veiliger maken en tegelijkertijd rekening houden met de doorstroom van het verkeer.

Laatste nieuws: direct aan de slag voor een veiligere N354
Op de provinciale weg N354 zijn tussen Dearsum en de A32 eind oktober en begin november 2016 twee ernstige ongelukken gebeurd. Al langer is bekend dat deze weg onveilig is. Hier wil de provincie graag iets aan doen. Daarom maakten ze eerder al een plan. Voordat de provincie met dit plan aan de slag kan, moeten ze veel voorbereiden. Ze verwachten in 2018 aan de slag te kunnen.

De provincie geeft aan dat er niet tot 2018 gewacht kan worden,  daarom gaan ze zo snel mogelijk aan de slag met de eerste ‘noodmaatregelen’. Wat gaan er gebeuren?

  • Eind november wordt de belijning op de weg aangepast. Zo zijn de zijkanten van de weg straks beter zichtbaar en komt er een dubbele streep in het midden.
  • De provincie vraagt de politie om te handhaven op de weg. Er wordt vaak te snel gereden en niet alle bestuurders zijn attent op de gevaarlijke weg.
  • De provincie start binnenkort met een campagne om automobilisten te wijzen op de gevaarlijke weg, zodat zij hun rijgedrag kunnen aanpassen.

Voor de aanpak van de weg in 2018 heeft Grontmij een advies en plan van aanpak gemaakt. De provincie heeft dit in ontvangst genomen en geeft aan dat het binnen het budget valt. Adviezen die er instaan zijn bijvoorbeeld het inrichten van 60 kilometer zones en het uitbreiden van het inhaalverbod.

Bijgevoegd een paar afbeeldingen uit het adviesdocument. Een van de afbeelding geeft informatie over de ongevallen op de N354 en op de ander is een deel van de info over de aanpak in 2018 te zien.

Meer over het project Snitserdyk N354 bij de provincie: www.fryslan.frl/snitserdyk.